Noordoost-Fryslân deelt huizenbouw
Nofa-gemeenten slaan handen ineen om mensen in de regio te houden
Noordoost-Fryslân deelt huizenbouw
Kollum - De Nofa-gemeenten gaan nauwer samenwerken op woningbouwgebied. De bouwplannen worden beter op elkaar afgestemd en de gemeenten schuiven onderling, als de provincie daarvoor toestemming geeft, met het contingent (hoeveelheid te bouwen huizen).
Dit staat in de Woonvisie die de colleges van Dongeradeel, Dantumadeel, Kollumerland en Achtkarspelen gisteren hebben gepresenteerd aan de gemeenteraadsleden. Zes jaar geleden maakten de gemeenten ook al samen woningbouwplannen in de eerste gezamenlijke nota Sterk op eigen wijze. Het idee toen was dat de gemeenten zich zouden moeten ontwikkelen als woonregio. Er waren zelfs plannen voor een compleet nieuw dorp.
Die ambitie is nu iets getemperd. De stagnerende markt, maar vooral de voorspelling dat ergens tussen 2017 en 2030 het aantal huishoudens zal dalen, heeft gezorgd voor nieuwe zienswijzen.
Uit onderzoek van de Grontmij is namelijk gebleken dat er relatief weinig mensen van buiten Noordoost-Fryslân in de streek komen wonen. Daarentegen vertrekken er wel veel bewoners. Om de mensen te kunnen vasthouden moet er ,,strategisch worden gebouwd”, aldus het onderzoeksbureau. De gemeenten moeten heel goed kijken waar vraag is naar woningen en wat voor soort huizen dat moeten zijn.
,,Als alle vier gemeenten huizen van rond de 250.000 euro gaat bouwen, stagneert de markt”, legt Karin Koopmans van de Grontmij uit. ,,Dan krijgt geen enkele projectontwikkelaar 70 procent van de huizen verkocht en komen de projecten niet van de grond.”
Meer overleg is een eerste stap, maar daarna moeten de gemeenten elkaar hun contingenten gunnen. Als Dokkum bijvoorbeeld het quotum niet krijgt volgebouwd, zou het zo moeten zijn dat de contingenten naar bijvoorbeeld Damwoude gaan als blijkt dat daar wel veel vraag is naar woningen. ,,As it yn Damwâld reint, dan druppelt it by ús”, legde Boersma de toehoorders in het gemeentehuis van Kollumerland uit.
Woningbouw betekent namelijk werkgelegenheid. Niet alleen doordat de bouwbedrijven orders krijgen, maar ook omdat de toekomstige bewoners hun geld uitgeven in Noordoost-Fryslân. Boersma: ,,Wy hawwe leaver dat de kontingenten hjir yn de streek bliuwe, dan dat wy se ôfstean moatte oan Lemmer.”
Met de provincie is al een afspraak gemaakt over het contingent dat de Nofa-gemeenten krijgen: namelijk 1279. De colleges willen 60 procent van het toegewezen contingent benutten voor uitbreiding bij de stad en de dorpen; 40 procent is bedoeld voor locaties binnen de bebouwde kom. In theorie gelden er voor inbreidingslocaties geen contingentbeperkingen en zou de gemeente dus méér huizen kunnen bouwen dan de gestelde 1279. Klinkt mooi, maar in de praktijk kan dat wel eens tegenvallen, weet CDA-raadslid Hans Halbesma van Dongeradeel. ,,Bouwen op inbreidingslocaties is duur.”
Huurwoningen
Met goede koop- en huurwoningen willen de gemeenten de bewoners vasthouden. Omdat er in de regio veel mensen met een laag inkomen wonen, moet ook het huidige huurbestand worden gemoderniseerd, stellen de gemeenten. ,,Misschien moeten de woningen groter, of moeten er van twee woningen één worden gemaakt”, bedenkt Koopmans. Ook hierbij had Halbesma zijn bedenkingen. ,,De corporaties moeten sinds kort belasting betalen en een Vogelaar-heffing. Hoe moeten zij dat allemaal betalen.”
De gemeenteraden discussiëren volgende maand verder over het woningbouwbeleid. In maart wordt definitief een beslissing genomen over de visie.
Bron: Friesch Dagblad (27-01-2009)