Ombudsman in dorpen Achtkarspelen
Contactpersonen maken inwoners wegwijs in gemeente
Ombudsman in dorpen Achtkarspelen
Buitenpost - Voor vrijwel alle dorpen in Achtkarspelen wordt een contactpersoon aangesteld, die inwoners wegwijs gaat maken in de gemeente. Veel mensen hebben volgens de PvdA in Achtkarspelen moeite hun weg te vinden in een wirwar van organisaties, bureaus en instellingen. De partij heeft daarom een ‘ombudsteam’ van negen mensen geformeerd.
Alleen voor Twijzelerheide en Surhuizum zijn nog geen plaatselijke contactpersonen gevonden. De bedoeling is volgens voorzitter Hieke Postma van de PvdA in Achtkarspelen wel, om binnenkort alle elf dorpen in de gemeente van een contactpersoon te voorzien. ,,De leden van het team wonen allemaal zelf in het dorp waar ze functioneren. Inwoners moeten ze gemakkelijk kunnen benaderen.”
Eind april wordt het team aan de inwoners van de dorpen voorgesteld. De partij is van plan vervolgens een ‘sociale kaart’ van de gemeente op te stellen, waarin alle maatschappelijke organisaties opgenomen zijn. ,,Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de contactpersonen de dorpsbewoners rechtstreeks bij alles gaan helpen, maar doorverwijzen kunnen ze wel. Dan moet wel overzichtelijk worden weergegeven waar je bijvoorbeeld terecht kunt als je thuiszorg wilt aanvragen.”
De leden van het ombudsteam staan volgens Postma allemaal ,,middenin de gemeenschap”. ,,Iedereen moet met grote of kleine problemen bij de contactpersoon terecht kunnen. En misschien kunnen ze in de toekomst ook laagdrempelige bijeenkomsten houden, waar mensen hun zegje kunnen doen.”
Naast de negen personen zijn er nog een aantal anderen, die dorpsbewoners kunnen helpen in speciale gevallen. ,,Bij financiële zaken bijvoorbeeld of het invullen van formulieren hebben sommige mensen hulp nodig.”
Signalering
De PvdA denkt als partij tegelijk profijt te hebben van het contact met de burgers. ,,Door in de dorpen intensief contact met de mensen te hebben, hopen we beter te kunnen begrijpen wat er overal leeft. Dat hoeft niet per se met politiek te maken te hebben. Maar we kunnen in de gemeenteraad natuurlijk wel knelpunten aan de orde stellen.”
Het contact vanuit de partij met de inwoners van de gemeente is de laatste jaren minder geworden, vindt Postma. ,,Er was een tijd dat in vrijwel ieder dorp wel een plaatselijk bestuur was van onze partij. Nu is er maar één gemeentelijke organisatie en die staat voor veel inwoners op grote afstand. Mensen komen ook nauwelijks meer op partijvergaderingen.”
Voor zover Postma weet, zijn er geen andere Friese gemeenten waar met ombudsteams wordt gewerkt. ,,We hebben het gewoon zelf bedacht.” De gemeente Achtkarspelen laat weten nog te kort met het initiatief op de hoogte te zijn om er een inhoudelijke reactie op te kunnen geven.
Bron: Friesch Dagblad (24-04-2007)