Ondergronds opslaan CO2 effectiever
15 feb 2006
Ondergronds opslaan CO2 effectiever
DEN HAAG - De ondergrondse opslag van kooldioxide (CO2) is ter bestrijding van het broeikaseffect belangrijker dan de bouw van nieuwe kerncentrales. Dat blijkt uit een studie van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) over de bestrijding van de klimaatsverandering.
De aardgasvelden in Noord-Nederland worden vaak genoemd als reservoir waarin CO2 kan worden opgeslagen.
Staatssecretaris Van Geel (milieu) zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat de bouw van nieuwe kerncentrales nodig kan zijn om de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen. Uit het gisteren gepresenteerde rapport van de ECN, waarop Van Geel vooruitliep, blijkt dat initiatieven voor ondergrondse CO2-opslag veel belangrijker zullen zijn.
Wil de Nederlandse regering in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 15 procent verminderd hebben, zoals staatssecretaris Van Geel bepleit, dan kan ze moeilijk om CO2-opslag heen. Zonder CO2-opslag zou ze namelijk 1,8 miljard euro per jaar extra kwijt zijn om de reductiedoelstelling langs andere weg te bereiken. Als het kabinet afziet van de inzet van kernenergie, kost dat naar schatting zeshonderd miljoen euro per jaar aan alternatieve maatregelen om de uitstoot terug te dringen.
Al langer wordt er gesproken over de opslag van CO2 in de lege aardgasvelden in Noord-Nederland. De oliemaatschappij NAM heeft in een onderzoek al vastgesteld dat injectie van CO2 in enkele gasvelden in de Waddenzee mogelijk zou zijn. Van Geel wil verder een proefproject bij Drachten met het opslaan van kooldioxide steunen.
De bewindsman zei gisteren dat de kennis die in Noord-Nederland is opgebouwd met de opslag en het transport van gas, goed van pas zal komen bij de opslag van CO2 in de ondergrond.
Hij verwacht dat de expertise in de toekomst ook gretige aftrek zal kunnen vinden in India en China. Beide landen maken veel gebruik van kolencentrales die veel CO2 uitstoten. Zij zullen de emissies op den duur ook moeten terugdringen.
Methode
Kooldioxide (CO2) kan worden afgevangen door aardgas (CH4) direct na winning om te zetten (te converteren) in waterstofgas (H2) en kooldioxide. Het waterstofgas, dat niet in de natuur voorkomt, wordt vervolgens gebruikt als schone energiedrager (bij de ‘verbranding’ komt slechts water, H2O, uit de uitlaat) terwijl de kooldioxide weer in de bodem kan worden geïnjecteerd. Daardoor wordt vermeden dat het ‘broeikasgas’ in de dampkring terechtkomt.
Er zijn nog meer voordelen aan deze methode. Kooldioxide kan als ‘drijfgas’ worden gebruikt om nog actieve aardgasvelden zo goed mogelijk uit te putten. Daarnaast houdt de geïnjecteerde kooldioxide het gasveld (een poreuze steenlaag op enkele kilometers diepte) op spanning zodat de bodem minder daalt.
Bron: Friesch Dagblad (15-02-2006)