icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Opslag CO2 in Friese bodem niet aan orde

04 feb 2009

Eerst brede discussie over risico’s

 

Opslag CO2 in Friese bodem niet aan orde

 

Leeuwarden - Ondergrondse opslag van kooldioxide (CO2) in lege gasvelden of zoutholtes is in Fryslân voorlopig niet aan de orde. Er moet eerst een brede politieke discussie op gang komen of de provincie de risico’s voor de gezondheid wil accepteren. Dat zei gedeputeerde Adema vanochtend.

 

Noord-Nederland wil een proeftuin worden voor de opslag van kooldioxide (CO2). Morgen dient een noordelijke delegatie hiervoor bij het kabinet een plan van aanpak in. Het plan wordt gesteund door de provincie Fryslân, maar locaties voor ondergrondse CO2-opslag in Fryslân zijn ,,nadrukkelijk niet aan de orde”, zegt Adema. ,,Wij zijn lang zo ver nog niet. Wij moeten nog een standpunt innemen.”

 

Eerst moet volgens Adema duidelijker zijn wat de risico’s van onder de grond geperste CO2 zijn. Bijvoorbeeld als deze stof toch weet te ontsnappen. ,,Het ziet er volgens de meest recente studies naar uit dat de risico’s zo goed als nihil zijn, maar toch moeten Provinciale Staten in de loop van dit jaar een besluit nemen of we het wel of niet willen.” Ook de nieuwe gedeputeerde Konst moet zijn inbreng hebben in de besluitvorming.

 

Potentiële locaties voor CO2-opslag liggen in Groningen of onder de Noordzee. Aan het morgen te presenteren plan van aanpak is meegewerkt door een aantal grote marktpartijen en kennisinstellingen. In het CCS (Carbon Capture en Storage) kernteam zitten de energieleveranciers RWE (bezig met een overname van Essent), Nuon, de Noordelijke Aardolie Maatschappij en de Gasunie. Ook chemieconcern Akzo Nobel, de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe, de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij, Energy Valley, en de bedrijven SEQ en CO2ANN maken deel uit van het team.

 

In Noord-Nederland bouwen Nuon en RWE elk een elektriciteitscentrale in de Eemshaven bij Delfzijl. De verbranding van kolen gaat hierbij ook een rol spelen. Bij de kolenverbranding horen plannen rondom afvang, transport en opslag van CO2. Lege gasvelden of zoutholtes zouden geschikt zijn voor de opslag van CO2. Door het broeikasgas onder de grond te stoppen, neemt de uitstoot in de lucht niet toe. Het kabinet wil twee projecten voordragen voor een proef. Hiervoor zijn vele miljoenen euro’s subsidie beschikbaar.

 

De bouw van de elektriciteitscentrale Magnum van Nuon in de Eemshaven ligt sinds mei stil in afwachting van het behandelen van bezwaren en het verkrijgen van milieuvergunningen. Alleen de provincie Groningen moet nog een milieuvergunning afgeven. Fryslân heeft in december groen licht gegeven, nadat Nuon extra maatregelen heeft genomen ter bescherming van de Grijze Duinen op Schiermonnikoog en Ameland en de inrichting van een broed- en rustgebied voor vogels als compensatie voor de natuur.

 

Vorig jaar nog haakte Eneco af voor de bouw van een uitstootloze elektriciteitscentrale met ondergronds CO2-opslag in Drachten.

 

Bron: Friesch Dagblad (04-02-2009)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook