icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Permanent blokrijden op rotonde van Joure

29 mrt 2007

Filebestrijding in spits

 

Permanent blokrijden op rotonde van Joure

 

Joure - Rijkswaterstaat en de politie Fryslân gaan vanaf maandag op werkdagen in de spits blokrijden op het verkeersplein Joure. Door ervoor te zorgen dat automobilisten zich op de rotonde aan de snelheidslimiet van 50 kilometer per uur houden, moeten de files vanuit de richting Sneek worden tegengaan.

 

Zodra er een file dreigt te ontstaan voor het verkeersplein, gaan twee voertuigen van de politie en Rijkswaterstaat rond rijden op het verkeersplein. Deze ‘blokrijders’ brengen de snelheid terug tot 50 kilometer per uur. Het verkeer achter het blok moet dit tempo overnemen.

 

Doordat de snelheid op het verkeersplein gelijkmatig wordt, ontstaan er gaten in de verkeersstroom vanuit de richting Heerenveen. Hierdoor kan het verkeer vanuit de richtingen Joure en Sneek gemakkelijker het verkeersplein op rijden. De voertuigen van de blokrijders gaan pas aan de kant als de doorstroming weer goed is. De weggebruiker wordt geattendeerd op het blokrijden via tekstkarren langs de weg met de tekst ‘Blokrijden - Geef invoeger ruimte’.

 

Het is voor het eerst dat het blokrijden wordt toegepast op een verkeersplein in Nederland. Eerder werd het blokrijden bij wijze van proef ingevoerd op de A12 en A50 ter hoogte van Arnhem op een recht stuk vierbaansweg. De ervaringen waren positief, aldus Rijkswaterstaat.

 

Het blokrijden is een vorm van verkeersmanagement dat op een vrij simpele manier de doorstroming op het hele verkeersplein verbetert. Aanstaande maandag gaat het blokrijden voor het eerst van start. De blokrijders van Rijkswaterstaat en de politie staan op werkdagen ’s morgens tussen zeven en negen uur paraat en tussen vier uur ’s middags en zeven uur ’s avonds .

 

Vrijwel dagelijks staan er files voor het verkeersplein Joure. Vooral vanuit de richting Sneek staat vaak een file van enkele kilometers. Dit komt volgens Rijkswaterstaat voor een groot deel omdat het verkeer op het verkeersplein veel te hard rijdt. Hierdoor is het oprijden vanuit Sneek en Joure lastig. De blokrijders letten erop dat de rij wachtenden vanuit Heerenveen niet te lang zal worden.

 

Proeven

Met het blokrijden verwacht Rijkswaterstaat op een vrij simpele en flexibele manier de doorstroming flink te verbeteren. Eerder gedane proeven vorig jaar toonden dat al aan. Uit die proeven kwam naar voren dat het rondrijden de doorstroming het beste bevordert.

 

Dit jaar wordt begonnen met het aanpassen van het verkeersplein. Er komt een extra rijstrook (bypass), zodat verkeer vanuit Sneek sneller richting Lemmer kan. De aanleg van dergelijke uitvoegstroken vanuit Lemmer naar Heerenveen en vanuit Heerenveen richting Joure deden de files op deze stukken verdwijnen. Aanleg van een fly-over van Heerenveen richting Lemmer staat niet in de planning.

 

Bron: Friesch Dagblad (29-03-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook