Preventieproject zelfdoding
Preventieproject zelfdoding
Dokkum - Veel gevallen van zelfdoding kunnen worden voorkomen door betere hulpverlening. Psychologen van GGZ Friesland denken een op de tien suïcides te kunnen voorkomen. Ze willen hiervoor onder meer samenwerken met de spoedeisende hulp van ziekenhuis MCL in Leeuwarden. De Raad van Bestuur van de GGZ beslist binnenkort of er geld wordt vrijgemaakt voor dit preventieproject.
Als het aan psycholoog Jos de Keijser van GGZ Friesland ligt, worden mensen die in een ziekenhuis terecht komen na een suïcidepoging verplicht onder toezicht gesteld. Tot nu toe is de hulpverlening vrijblijvend; als mensen na hun daad niet met een hulpverlener wil praten, hoeft dat niet.
De Keijser wil dit veranderen. ,,Mensen die een zelfmoordpoging hebben ondernomen, moeten automatisch in een zorgketen worden opgenomen. We moeten af van het vrijblijvende.” Het is de bedoeling dat de psychologen inventariseren hoe groot het risico is dat iemand weer zal proberen zichzelf van het leven te beroven. Op basis van die inventarisatie wordt hulp geboden.
Oefening
Over zelfdoding wordt volgens De Keijser nog veel te vaak gezegd dat het niet te voorkomen is. ,,Depressie is een ziekte en die is te behandelen. Met cognitieve therapie en met pillen kun je iemand beter maken en dus voorkomen dat diegene zelfdoding als enige oplossing ziet. Een poging tot zelfdoding is een oefening in zelfmoord. De kans is dus aanwezig dat iemand het weer doet en dat moet je voorkomen.”
40 procent van de mensen die een poging doen zichzelf het leven te benemen, is nog niet onder behandeling bij de GGZ. In bijna al die gevallen gaat het om een impulsieve daad onder invloed van drugs, alcohol of psychose. ,,Je kunt de daad helpen te voorkomen door mensen te laten zien dat er meerdere uitwegen uit hun problemen zijn. Zodat ze bijvoorbeeld in zo’n toestand niet naar de spoorwegovergang wandelen, maar naar de dokter.”
Het is nog niet zeker of het preventieplan kan doorgaan. De GGZ krijgt geen extra geld hiervoor. ,,Dit project gaat dus weer ten koste van andere patiëntengroepen. Dat is natuurlijk moeilijk”, aldus De Keijser. GGZ Nederland werkt wel aan een programma om zelfdoding te voorkomen.
Verkeersdoden
In Nederland beroven zich jaarlijks ongeveer vijftienhonderd mensen (van wie gemiddeld
Bron: Friesch Dagblad (16-02-2007)