Provinciaal fonds tegen armoede
11 jan 2006
Belofte CDA aan gemeenten
Provinciaal fonds tegen armoede
LEEUWARDEN – De Statenfractie van het CDA wil een provinciaal fonds om armoede te bestrijden in het leven te roepen. Gemeenten en werkgroepen die goede voorstellen hebben om financiële nood aan te pakken, kunnen een beroep op het fonds doen. Fractievoorzitter A. van der Ham zal het plan binnenkort indienen in de Provinciale Staten.
Van der Ham deed de toezegging gisteravond op een themabijeenkomst van zijn partij over ‘stille armoede’. Het idee van een provinciaal fonds is niet van Van der Ham zelf. De provincie Brabant heeft onlangs zo’n geldpot ingesteld. De zuiderlingen stopten er twee miljoen euro in. Van der Ham wil nog geen bedrag noemen. Het idee moet nog nader worden uitgewerkt.
Gemeenten en diaconieën waren door het CDA uitgenodigd om ideeën te opperen over hoe de armoede het beste aangepakt kan worden. Vanuit de kerken kwam er vooral kritiek op de regering in Den Haag. P. Vos, consulent diaconaal werk van het Protestants Diensten Centrum, wees erop dat armoede vooral ontstaat doordat de sociale zekerheid is afgebouwd. Daarnaast blijft de hypotheekrenteaftrek bestaan, terwijl de huursubsidies kariger worden.
CDA-senator H. van Leeuwen, speciale gast van de avond, vindt de kritiek die haar partij vaak krijgt lang niet altijd terecht. Tijdens vorige kabinetten was de armoede ook groot, ook al hoorde je er toen weinig mensen over. De belastingherzieningen die rond de eeuwwisseling zijn doorgevoerd, kwamen vooral ten gunste van de rijkeren, aldus Van Leeuwen.
Haar CDA heeft in 2003 tenminste nog miljoenen vrijgemaakt voor compensatie aan zieken en gehandicapten, vindt ze. Ook de kritiek dat de bijstandsuitkering te laag is, vindt ze niet terecht. “Hoe kan het dat sommigen zich er wel mee redden en anderen niet. Je moet er achter zien te komen in welke situaties het misgaat en daar oplossingen voor zoeken. Het gaat om maatwerk.”
Een toekomstige wet waarin wordt vastgelegd hoeveel een gezin kwijt mag zijn aan huur, de opvoeding van de kinderen en zorgzaken is volgens haar een ideale manier om de inkomens van de sociaal zwakkeren te beschermen.
Ideeën van diaconieën om de armen te helpen en regelingen van de gemeente om de zwakkeren bij te staan, werken niet altijd optimaal bleek uit de discussie. Kerken hebben vaak onvoldoende geld om mensen te helpen. Gemeenten lopen aan tegen de schroom van uitkeringsgerechtigden aan te kloppen voor bijvoorbeeld bijzondere bijstand. Ambtenaren zijn volgens sommige aanwezigen niet altijd even respectvol jegens de cliënten.
Volgens wethouder Van der Ploeg van Dantumadeel speelt er nog een ander probleem: zeker 30 procent van de personen die staan ingeschreven bij de Sociale Dienst is functioneel analfabeet. Dat betekent dat ze niet uit de voeten kunnen met ingewikkelde formulieren. Zijn ambtenaren proberen om zeker 50 procent van deze mensen te benaderen.
Bron: Friesch Dagblad (11-01-2006)