Provincie pakt stille armoede aan
Provincie pakt stille armoede aan
LEEUWARDEN - De provincie Fryslân gaat stille armoede aanpakken. Er komt een fonds waarin jaarlijks een miljoen euro wordt gestoken om oplossingen te zoeken voor bestrijding van de verborgen armoede. Het geld is voor onderzoek en ondersteuning en niet voor rechtstreekse hulp.
Hoe groot de problematiek van de armoede is, is niet bekend. Onderzoek, gefinancierd uit het fonds, moet daar meer duidelijkheid over brengen. Het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden (FSU) schat dat misschien wel meer dan kwart van de Friezen op of onder bijstandsniveau leven.
Cijfers over armoede in Fryslân zijn er onvoldoende. Via de spreekuren die het FSU houdt in de provincie heeft het samenwerkingsverband enige kijk op de problematiek. ,,Lang niet iedereen die in armoede leeft, meldt zich. Vooral ouderen schamen zich om met de billen bloot te moeten. Mensen met kale AOW zonder pensioen hebben het moeilijk. Maar ouderen hebben de neiging te zeggen dat het vroeger nog beroerder was”, aldus FSU-bestuurslid A. Kroes.
Er zijn meer vormen van armoede, meent Kroes. Hij noemt als voorbeeld arbeidsongeschikten. Een relatief nieuw fenomeen zijn op twee inkomens gebaseerde huishoudens, waarbij een van de twee inkomens wegvalt. ,,Die krijgen geen bijstand. Vooral mensen met een eigen woning komen dan nogal eens in de problemen. Die zien we ook op onze spreekuren.”
Het idee om een fonds tegen stille armoede op te richten is vorig jaar gelanceerd door het CDA. Leden van Provinciale Staten hebben zich toen uitgebreid laten informeren over de problematiek door onder meer welzijnstichtingen, kerken en de Friese gemeenten. Veel organisaties, zoals de kredietbank, weten dat er veel stille armoede is in Fryslân, er is echter geen totaalbeeld.
Dat moet volgens Statenlid F. Hijlkema van de PvdA, die het geld voor het armoedefonds heeft geïnitieerd, helder in kaart worden gebracht. Met behulp van het fonds moeten ook oplossingen worden bedacht. ,,De thuiszorg inschakelen is een optie. Maar een beroep doen op bestaande voorzieningen die er wel zijn, maar niet genoeg gebruikt worden, kan ook. Er is heel veel kennis. We moeten alleen alle bestaande informatie op dit gebied koppelen”, aldus Hijlkema. ,,En begeleiding met budgetbeheer kan ook nuttig zijn.”
Voorstel uitwerken
Het college van Gedeputeerde Staten of de CDA-Statenfractie moet nu komen met een uitgewerkt voorstel, voordat het geld uit het fonds daadwerkelijk kan worden aangewend. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat uit het fonds geld wordt uitgekeerd aan armen. Het FSU is blij met de ontwikkelingen.
De provincie Noord-Brabant maakt al langer gebruik van een fonds voor stille armoede. Dat fonds is al een paar keer verhoogd, maar wordt nog steeds elk jaar ruim overtekend door tal van organisaties en instellingen die er een beroep op doen.
Bron: Friesch Dagblad (10-11-2006)