Provincie wil eerst het geld op tafel
Provincie wil eerst het geld op tafel
Rem gaat op uitvoering Friese Merenproject
Leeuwarden - De rem gaat op de uitvoering van het Friese Merenproject. Eerst moet duidelijk zijn hoe alle plannen betaald kunnen worden.
Dat maakte gedeputeerde Galema vanochtend bekend bij de presentatie van de Kadernota, de conceptbegroting voor de provincie Fryslân voor 2010. Hij drukte het zelf een beetje anders uit: ,,We trappen niet op de rem, maar gaan ook nog niet vol gas vooruit.”
De provincie wil eerst weten hoe de voor honderden miljoenen euro’s aan plannen betaald gaan worden. De provincie mikt op een bijdrage uit FES-gelden, het fonds waarmee het rijk baten uit de aardgasverkoop verdeelt. Ook wil de provincie meer duidelijkheid over bijdragen van gemeenten en fondsen.
Sluis Stavoren
Dit alles kan er op duiden dat verdubbeling van de sluis van Stavoren opnieuw wordt uitgesteld. Die zou nu in 2011 aangepakt moeten worden. De huidige sluis zorgt voor opstoppingen op het IJsselmeer. Het effect van de grote investeringen in de doorstroming op water en weg in Zuidwest-Fryslân is daardoor gedeeltelijk tenietgedaan.
De provincie is ervan overtuigd dat het sluisprobleem in Stavoren moet worden opgelost, maar de financiering is een groot probleem. Eerder bleek al dat een goede oplossing zeker 29 miljoen euro kost, veel meer dan de geraamde twaalf miljoen euro. Over de sluis is gisteren gesproken in de collegevergadering van Gedeputeerde Staten, maar Galema wilde vanochtend niets loslaten over de uitkomsten.
Alle plannen uit de eerste fase van het Friese Merenproject worden wel doorgezet en goed afgerond, zei Galema. Voor deze projecten, zoals de aanleg van vijf aquaducten in Zuidwest-Fryslân, lag Europese en Haagse subsidie klaar. Die subsidies om economische achterstanden in het Noorden weg te werken bestaan niet meer.
Veel te weinig aanvragen
Op andere terreinen valt er nog wel volop Haagse en Europese subsidie binnen te halen. Galema vindt dat er vanuit het Friese bedrijfsleven ,,veel te weinig aanvragen” worden gedaan voor projecten op het gebied van duurzaamheid en watertechnologie. ,,Ik weet dat het een woud aan regels is waar je doorheen moet, maar wij hebben heel deskundige mensen in huis die kunnen helpen bij het indienen van aanvragen.”
Fryslân moet het vooral van het Midden- en Kleinbedrijf hebben voor het binnenhalen van economische subsidies die voor Noord-Nederland zijn bedoeld. Groningen doet met bedrijven en instellingen als de GasUnie, het UMCG ziekenhuis en de Rijksuniversiteit ,,een grote aanslag” op deze fondsen. Zo wist de GasUnie veertig miljoen euro binnen te slepen voor een groen gas-project. ,,Daar kunnen wij niet tegen op. Maar ons Midden- en Klein Bedrijf kan wel met heel veel kleine projecten veel subsidie scoren. Voor de cofinanciering kunnen wij een flink budget vrijmaken.”
Domein ‘.frl’
Volgens de conceptbegroting van de provincie valt er komend jaar weinig nieuw beleid te verwachten. Er wordt vooral geïnvesteerd in het doorzetten van al ingezet beleid, voor in totaal vijftig miljoen euro. Kleine dingen die opvallen zijn de versnelde verwezenlijking van een medisch kinderdagverblijf in Dokkum en het realiseren van de extensie .frl voor internet. Voor dat laatste komen Gedeputeerde Staten binnenkort met een voorstel.
Bron: Friesch Dagblad (22-04-2009)