Provincie wil tonen dat ze niet te rijk is
Geadviseerde korting op rijksuitkering valt mee
Provincie wil tonen dat ze niet te rijk is
Leeuwarden - De provincies vinden dat de Raad voor de Financiële Verhoudingen (RFV) zijn werk niet goed heeft gedaan. Ze laten een contra-expertise uitvoeren. Volgens een gisteren uitgebracht advies van de raad kan het rijk 597 miljoen euro minder uitkeren aan provincies.
Volgens de RFV kunnen provincies zelf veel meer uitgeven dan gedacht. Dat komt doordat ze extra geld binnenkrijgen uit dividend en het regionale deel van motorrijtuigenbelasting. De provincies zijn het er niet mee eens. Er is te veel gekeken naar hun inkomsten en te weinig naar de uitgaven, vinden zij.
De RFV vindt ook dat de rijksbijdrage beter kan worden verdeeld over de provincies. De door de Raad voorgestelde korting op de rijksbijdrage valt mee voor de provincie Fryslân. Als het rijk het advies overneemt krijgt de provincie jaarlijks 12,8 miljoen euro minder gestort. Alle andere provincies leveren meer in, met uitzondering van Flevoland. Die provincie kan volgens het advies zelfs 13,4 miljoen euro méér tegemoet zien. Groningen zou er 18,3 miljoen euro op achteruit gaan.
RFV-voorzitter Michiel van Haersma Buma noemt zijn advies ingrijpend: ,,Maar het is echt tijd voor grootscheepse veranderingen.’’ De reserves van provincies zijn gestegen van 1,46 miljard euro in 1998 naar 4,77 miljard in 2007. Volgens de RFV kunnen daarom de rijksbijdrage en de belastinginkomsten van provincies omlaag. Ze geven jaarlijks zo’n 5,8 miljard euro uit. Daarvan wordt 20 procent betaald met geld van de rijksoverheid.
Het kabinet bezuinigt nu al 200 miljoen euro per jaar op de provincies. Een extra greep uit de provinciepot maakt dat projecten voor wegen en waterwegen, ruimtelijke ordening, landelijk gebied en regionale economie onmiddellijk gevaar lopen, waarschuwen de provincies in een gezamenlijke reactie. Volgens gedeputeerde Galema zal Fryslân bij een nieuwe bezuiniging geen trek meer hebben in het meefinancieren van rijkswegen, zoals nu bijvoorbeeld de bedoeling is bij het aanpakken van de rotonde bij Joure.
Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) zei dat er echt zaken moeten veranderen in de financiering van provincies. De staatssecretaris vindt dat ze voor hun kerntaken voldoende geld moeten krijgen. Ze benadrukte dat het RFV-advies los staat van de financiële crisis.
Volgens gedeputeerde Galema is het onderzoek van de RFV ongenuanceerd omdat het zich louter richt op
De Brabantse Commissaris van de Koningin Maij-Weggen zei voor de radio dat de RFV een denkfout maakt. Provincies en gemeenten hebben grote reserves, omdat zij in tegenstelling tot de rijksoverheid geen schulden mogen maken. De raad zou dus moeten uitzoeken voor welke investeringen het spaargeld bedoeld is, zei ze. De contra-expertise van de provincies moet eind april al af zijn.
Bron: Friesch Dagblad (20-03-2009)