PvdA wil op elk vaartuig een kenteken
Veiligheid op water moet beter
PvdA wil op elk vaartuig een kenteken
Leeuwarden - Elk vaartuig moet een kenteken krijgen, zodat de politie op het water gemakkelijk snelvaarders kan verbaliseren. Een registratie van de pleziervaart kan bovendien de diefstallen in deze branche een halt toebrengen.
Dat stelt PvdA-Kamerlid Lia Roefs. Vanavond lanceert ze tijdens de begrotingsbehandeling van Verkeer en Waterstaat het plan voor een landelijke registratie van pleziervaartuigen. Ze komt met het idee omdat het steeds drukker wordt op het water en de veiligheid in het geding is.
De politie kan nu niet adequaat optreden tegen snelvaarders, zegt Roefs. Het gebeurt nogal eens dat de waterpolitie snelheidsmaniakken op het water niet kan achterhalen. De wet kan alleen worden gehandhaafd als een watersporter staande wordt gehouden. Net als op de weg zou de politie een foto moeten kunnen maken van het kenteken van het schip, zodat de eigenaar later de boete thuis krijgt gestuurd.
Volgens Roefs wordt het de laatste jaren steeds drukker op het water. Ook de binnenvaart neemt toe. De regering werkt eraan om de binnenvaart nog meer te laten groeien, omdat dat de files op de weg moet doen verminderen. ,,Ik heb van mijn Friese collega-Kamerleden ook gehoord dat het steeds drukker wordt en dat er zorgen zijn over de veiligheid op het water. Veel watersporters kennen de vaarregels niet. Een registratie is een stok achter de deur”, aldus Roefs.
Tot dusver heeft de toenemende drukte op het water niet tot veel dodelijke ongevallen geleid, maar het mag volgens haar niet zo zijn, dat er pas ingegrepen wordt als er ernstige ongelukken zijn gebeurd. ,,Bovendien worden veel ongelukken en bijna-ongelukken op het water niet geregistreerd”, weet Roefs.
De kentekenregistratie gaat voor alle vaartuigen gelden. Van roeibootje tot megajacht. Volgens Roefs komt het voor dat jongeren met kleine bootjes met daarachter zware buitenboordmotoren racen op het water. Juist deze doelgroep kan door de kentekenregistratie ook worden aangepakt.
De registratie van pleziervaartuigen moet niet alleen de veiligheid vergroten op het water, maar ook de kans op diefstal van boten verminderen. Roefs stelt met nadruk dat de registratie geen verkapte belastingmaatregel wordt. ,,Al zal de registratie natuurlijk wel het een en ander gaan kosten.”
De stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is in 2006 gestart met de registratie van gestolen vaartuigen en buitenboord-motoren. Stichting Nationaal BotenRegister biedt al jaren eenvoudige en sluitende identificatiemogelijkheden gekoppeld aan een (kenteken)registratie. Met behulp van een goede registratie is een vaartuig gemakkelijker te identificeren na een eventuele diefstal. In sommige heel dure megajachten is een chip ingebracht, zodat ze bij diefstal op te sporen zijn.
Bron: Friesch Dagblad (02-12-2008)