icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Radio Markant doet piratentijd herleven

06 mei 1982

uit: Bijtijds, mei 1982



 


Liggen de gezellige radiotijden, met de piratenzenders Veronica en Noordzee u ook nog zo vers in het geheugen? Denkt u ook met weemoed terug aan vroeger, toen het programma, 1,2,3,4,5,6,7,8,9, Tieneke, nog door de speakers van uw lampenradio schalde?

 

Deze tijden lijken enigszins terug te komen met de (illegale) zender radio Markant. Dit geheime station is niet als vele andere amateurs (‘k zal ‘ven rapportje opvrag’n), nee, Markant ademt de professionele aanpak van Hilversum III uit, met de sfeer van de vroegere piratenzenders Veronica en Noordzee. Het is dan ook geen wonder dat radio Markant een groot luisterpubliek heeft op de drie ochtenden per week dat zij uitzenden. Markant brengt namelijk met muziek overladen programma’s, waaraan de meeste Hilversum-programma’s (veel gepraat en weinig goede muziek) bij lange na niet kunnen tippen.
 

Bijtijds had het voorrecht om op een vrijdagmorgen een rechtstreekse uitzending van Markant mee te mogen maken. In het volgende relaas doen wij u hiervan verslag.

Even een stukje historie van Markant:

Ongeveer een jaar geleden werd radio Markant voor het eerst de ether ingestuurd. In tegenstelling tot nu draaiden de vier diskjockeys (momenteel zes) alleen in de avonduren en zaterdagmiddag. Tegenwoordig kunt u Markant op dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtend beluisteren. Al spoedig genoot de nieuwe zender grote populariteit in hun ontvangstgebied.

 

Maar aangezien het feit de heren diskjockeys de uitzendingen puur als hobby verzorgden, moest er toch wat geld op tafel komen om de aanwezige (kostbare) apparatuur en uitgebreide platencollectie te bekostigen. Daarom ging men zich bezighouden met commerciële activiteiten, waarmee zij zich op te hete grond begaven. Zij verzorgden namelijk reclamespotjes van een aantal middenstanders, uit een plaats waar veel huizen uit het veen zijn opgetrokken.

 

Hiermee schopten zij tegen het zere been van een aantal commerciële instellingen, die overigens daarom terecht een klacht indienden tegen de activiteiten van Markant. De politie bleef dan ook niet stilzitten. Op een dinsdagavond (vorig jaar september werd er tijdens een nachtuitzending een inval gedaan door de politie en de zender werd in beslag genomen. Tegen de aanwezige diskjockeys werd een proces-verbaal opgemaakt en zij konden 16 april jongstleden voor het gerecht in Leeuwarden verschijnen. De illegale praktijken kwamen de heren op een boete van 250 Nederlandse guldens per man te staan.

 

Lang bleef Matkant niet uit de lucht, een week na de in beslagneming van de zender was men alweer op de FM te beluisteren. Alleen werd na deze lering een andere weg ingeslagen. De zendlocatie werd veranderd en men probeerde zich zoveel mogelijk aan de bestaande regels te houden. Wat inhoudt dat men storingvrij uitzendt, geen discriminerende opmerkingen gebruikt en vooral geen reclame uitzendt.

 

Radio Markant zendt nu alweer langer dan een half jaar uit vanaf hun zendschip de Zeehavik op het Bergumermeer. En niet zonder succes, want in het verspreidingsgebied van Bijtijds hebben wij veel positieve geluiden opgevangen over deze radiozender.

Professioneel
Wie Markant beluistert moet ongetwijfeld beamen dat de aanpak van de heren diskjockeys zeer professioneel aanhoort. Geen gekraak tijdens de uitzendingen, geen diskjockeys die met de mond vol tanden staan. Nee, zowel kwaliteit als sfeer van de programma’s kunnen op één lijn getrokken worden met de vroegere populaire piratenzenders als Veronica en Noordzee. In totaal 6 diskjockeys, te weten Ton van der Voogd. Peter Keizer, Sietse van de Noordzee, Paul Janssen, Sjors van Amstel en Rob Walstra, maken momenteel de dienst uit achter
microfoons van Markant. Alle zes zijn ze van beroep diskjockey in diverse dancings en discotheken in de wijde omgeving van Drachten.

 

Over de vraag wat ze leuker vinden radio of discotheek, hebben ze een eensluidend antwoord: radio. De motivatie hiervoor is, dat men meer inbreng in het ‘programma heeft. Er kan een bepaalde sfeer aan een eigen programma verbonden worden. In een discotheek moet er meer naar de smaak van het publiek gedraaid worden. Maar daarentegen heeft een discotheek het voordeel dat je de sfeer in de zaal kunt proeven.

 

naar tweede kolom

Voor de radio moet je proberen een bepaalde sfeer te scheppen zonder publiek, wat vrij moeilijk is aldus de medewerkers van Markant.


Veronica
De doelstelling van radio Markant is om een programma te brengen en (regionaal) voor een zeer breed publiek. Hierbij wordt veel muziek gebruikt en zo nu en dan wat informatie. De muziek die Markant draait is de zogenaamde ‘middle of the road muziek’, oftewel muziek voor iedereen, hedendaagse hits en vrij veel gouwe ouwe.

 

Als voorbeeld van de uitzendingen die zij verzorgen, nemen zij de vroegere piraat Veronica. Namelijk gezellige programma’s met veel muziek en weinig gepraat. Over Hilversum drie hebben de Markant-diskjockeys een uitgesproken mening. Op een paar uitzonderingen na vinden zij dat op deze zender vrij slechte programma’s gebracht worden, oftewel teveel gepraat en te weinig muziek. Tevens vinden zij dat de diskjockeys bij Hilversum teveel met egotripperij bezig zijn en dat jong talent te weinig kans krijgt. De zogenaamde vergrijzing bij drie dus.

 

Ook over het grote aantal quizzen op de radio zijn de Markanters slecht te spreken. Zij vinden dat er op de radio veel en goede muziek te beluisteren moet zijn en dat er weinig gepraat moet worden. Alleen de nodige informatie moet verschaft worden.

 

Ook willen zij eventueel meer uren gaan uitzenden, maar dan moeten er diskjockeys bij komen. De opzet van Markant doet zeer professioneel aan. Niet alleen vanwege de apparatuur en de persoonlijke kwaliteiten van de diskjockeys, maar ook vanwege de programma’s die zij wekelijks uitzenden.

 

Radio Markant zendt op dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtend van 9.00 uur tot 13.00 uur (en soms tot 14.00 uur) uit. Naast de programma’s als ‘Alles en nog wat show’, ‘de recht voor je raap show’ en ‘Listen to the music’ heeft Markant een soort eigen arbeidsvitaminen. Dit programma heet ‘Schrijven voor bedrijven’. Bedrijven uit de regio kunnen een verzoeklijst met een twintigtal platen naar radio Markant sturen. Van deze lijst worden zeventien platen uitgezocht welke uitgezonden zullen worden. Bedrijven die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen hun verzoeklijst opsturen naar Radio Markant, Postbus 58 te Surhuisterveen.

 

Naast het feit dat elke diskjockey van Markant zijn eigen jinglepakket heeft, welke meestal gemaakt wordt door Paul Jansen, heeft Markant zijn ‘powerplay’. Dit is een plaat die tot favoriet van de week wordt gekozen en elk vol uur wordt uitgezonden.

 

De doelstelling van radio Markant is om een programma te brengen, waarin elke luisteraar geïnteresseerd is. Veel goede muziek en weinig gepraat dus. Daarnaast probeert men zich zo goed mogelijk aan de bestaande regels te houden, wat inhoudt dat men geen reclame en discriminerende opmerkingen de ether instuurt. En bovendien ervoor zorgen dat de uitzendingen niet storend zijn. Mochten er toch klachten zijn, dan stelt Markant het op prijs dat er contact met hen wordt opgenomen, dit om de storingen te verhelpen.

 

Wat Bijtijds betreft mag Markant best legaal worden en wij denken dat velen het met ons eens zijn. De ouderwetse gezellige radiotijd mag namelijk best terugkomen. (mei 1982)

 

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook