icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Regeerakkoord goed ontvangen

07 feb 2007

Fryslân blij met plannen kabinet

 

Regeerakkoord goed ontvangen

 

Leeuwarden - Het voorlopig regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie valt goed bij het provinciebestuur en maatschappelijke instellingen in Fryslân. Er komt onder meer steun voor het platteland, leerlingen met een beperking, duurzame energie en goede zorg.

 

De scholen op het platteland gaan flink profiteren van het miljard euro dat voor onderwijs wordt uitgetrokken, voorspelt gedeputeerde Andriesen. Veel basisscholen met leerlingen met een beperking of achterstand kunnen extra leerkrachten aantrekken omdat de verdeelsleutel is aangepast. Tot nu toe moest 36 procent van de kinderen een moeilijke achtergrond hebben, dat wordt straks 12 procent. Veel scholen in Fryslân kwamen volgens gedeputeerde Mulder niet in aanmerking voor de extra rijkssteun omdat ze net onder die 36 procent zaten.

 

Andriesen is blij dat het erop lijkt dat de regionaal economische steun hersteld wordt. Het nieuwe kabinet wil daar honderd miljoen euro per jaar extra in steken. Het vorige kabinet had een streep gehaald door deze steun, waardoor het grootste deel van de beloofde Langmangelden voor het inlopen van de economische achterstand van Noord-Nederland niet zouden worden uitgekeerd. ,,En er schijnt afgesproken te zijn dat de bureaucratie uit het aanvragen van de subsidies is gehaald. De hele rompslomp aan projectbeoordeling wordt een stuk eenvoudiger en dat is minstens zoveel waard.”

 

Verder zullen diverse Friese ondernemers profiteren van de 900 miljoen euro die het nieuwe kabinet wil steken in duurzaamheid, waaronder duurzame energie en watertechnologie. Het plotselinge afschaffen van de MEP-regeling (subsidie op de exploitatie van duurzame energie) door minister Wijn een paar maanden geleden, zal worden hersteld.

 

Zorg

Directeur W. Blaauw van zorggroep Noorderbreedte wil de definitieve afspraken afwachten over de zorg voor de vlag uitgaat. ,,Ik begrijp dat er geld wordt uitgetrokken voor extra personeel in verpleeghuizen. Dat is op zich mooi, maar het moet niet zo zijn dat dat betaald wordt door het beperken van de bureaucratie bij de ziekenhuizen. Dat is vaker gezegd, en nooit gelukt. Dan wordt het een sigaar uit eigen doos."

 

Blaauw is blij dat het zorgstelsel door dit kabinet intact wordt gelaten. ,,Consistent beleid is goed, zo voorkomen we dat de sector van links naar rechts zwalkt. Het is een signaal dat de PvdA dus toch wel vertrouwen heeft in deze structuur."

 

Woningbouwcorporaties worden in het voorlopig regeerakkoord stevig op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid aangesproken. Zo moeten de woningstichtingen bindende afspraken maken met gemeenten en provincies over het aantal woningen dat ze gaan bouwen en de bedragen die ze gaan investeren in probleemwijken.

 

,,Een goede zaak”, vindt Tsjebbe Hettinga, oud-voorzitter van Aedes de koepelorganisatie voor woningbouwstichtingen. Hettinga pleitte zijn hele voorzitterschap voor het invoeren van zulke bindende overeenkomsten. ,,Dit is echt een stap voorwaarts. Maatschappelijke organisaties hebben een maatschappelijke taak en die kun je het best inzetten op lokaal en regionaal niveau. Met zulke afspraken weet iedereen waar die aan toe is: gemeenten kunnen beleid voor langere termijn maken, corporaties kunnen duidelijk plannen en burgers zien welke rol corporaties vervullen.”

 

Fryslân is op dat punt nu al goed bezig, vindt hij. ,,Hier wordt van oudsher meer een band gevoeld met de provincie. Een gevoel van: wij moeten het samen doen. Daarom zijn hier al veel convenanten gemaakt waarin gemeenten, provincie en corporaties samen afspraken vastleggen.”

 

In het voorlopig regeerakkoord staat ook dat het Grotestedenbeleid na 2009 doorgaat. Dat is goed nieuws voor gemeente Leeuwarden die nu nog miljoenen euro’s per jaar aan steungeld ontvangt op grond van dat beleid. Leeuwarden wil zich graag profileren als sterke regiokern, daarbij is de Rijkssteun hard nodig, zei wethouder R. Sluiter afgelopen jaar nog.

 

Eén van de peilers onder het akkoord is steun voor de ‘duurzame leefomgeving’. Voor water en kust wordt 150 miljoen euro uitgetrokken. Voor natuur, de ecologische hoofdstructuur en een vitaal platteland wordt 100 miljoen euro uitgetrokken. In Fryslân is voor die onderwerpen veel aandacht. In januari 2005 heeft het Samenwerkingsverband Noord Nederland het vitaal platteland speerpunt gemaakt van strategische agenda. Op lokaal niveau werken doarpswurken dagelijks aan de leefbaarheid van de plattelandsgebieden.

 

Bron: Friesch Dagblad (07-02-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook