icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Relatief weinig drop-outs in Fryslân

27 jan 2009

Relatief weinig drop-outs in Fryslân

 

Leeuwarden - Relatief weinig jongeren in Fryslân stoppen met hun opleiding, voordat ze een diploma hebben behaald. Het aantal drop-outs ligt onder het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Landelijk stopte - in het schooljaar 2006-2007 - 3,9 procent van de jongeren onder de 23 jaar voortijdig met hun opleiding. Dat betekent dat een op de 25 jongeren geen startkwalificatie heeft, oftewel minimaal een havo-, vwo- of mbo-2-niveau diploma. In Fryslân ligt dat percentage op 3,1 procent: 1730 leerlingen. Ook in Drenthe valt 3,1 procent uit; in Groningen ligt het percentage drop-outs op 3,4 procent. Daarmee is het Noorden verhoudingsgewijs het gebied met de minste drop-outs in Nederland. Alleen in de provincie Overijssel ligt het percentage nét wat lager: daar stopte in het onderzochte schooljaar 3 procent van de jongeren voortijdig met school.

 

Noord-Holland telt verhoudingsgewijs het grootste aantal drop-outs. Een op de twintig scholieren (4,7 procent) verliet daar in 2006-2007 het onderwijs zonder diploma. Ook in Zuid-Holland en Flevoland komt het percentage drop-outs met 4,5 procent boven het landelijk gemiddelde uit. Die hoge percentages komen vooral door het hoge aantal voortijdig schoolverlaters in de grote steden Amsterdam (6,6 procent), Rotterdam (6,9 procent) en Den Haag (5,9 procent).

 

Van alle drop-outs hebben de schoolverlaters in Groningen de kleinste kans om toch een betaalde baan te vinden, stelt het CBS. In 2005 vond 49 procent van de schoolverlaters in die provincie een baan; het landelijk gemiddelde ligt op 55 procent. Fryslân zit daar net onder.

 

De meeste leerlingen in het voortgezet onderwijs volgen een vmbo-opleiding. In Fryslân kiezen verhoudingsgewijs meer van die vmbo-leerlingen voor een gemengde of theoretische leerweg (voorheen mavo) dan een beroepsgerichte leerweg (voorheen vbo). Van de ruim 169 duizend leerlingen in het voortgezet onderwijs die in het schooljaar 2006-2007 een diploma haalden, stroomde 91 procent direct door naar een vervolgopleiding. Van de leerlingen met een havo-diploma ging 78 procent meteen naar het hbo. In Fryslân lag dat percentage met 84 hoger dan het landelijk gemiddelde.

 

Bron: Friesch Dagblad (27-01-2009)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook