icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Rijk wil geld steken in camera op auto

30 sep 2008

Steun voor harde aanpak overlast bij jaarwisseling

 

Rijk wil geld steken in camera op auto

 

Dokkum - Minister Ter Horst steunt de harde aanpak van overlast tijdens Oud en Nieuw, zoals die in Noordoost-Fryslân wordt voorgesteld. De minister wil eventueel geld steken in het plan om cameralieden mee te sturen op auto’s van hulpdiensten.

 

Ter Horst (PvdA, Binnenlandse Zaken) volgt het advies van de commissie De Graaf, die zich in opdracht van de minister boog over het inperken van overlast tijdens de komende jaarwisseling. Gisteren presenteerde commissievoorzitter Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen, zijn advies Een prettige jaarwisseling.

 

Als het aan de adviescommissie ligt gaat de overheid harder optreden tegen mensen die zich ernstig misdragen tijdens de jaarwisseling. Maatregelen als een straatverbod, meldplicht of boetes moeten voorkomen dat raddraaiers tijdens de volgende nieuwjaarsnacht opnieuw schade en overlast veroorzaken. De politie moet ook voorkomen dat de daders in de anonimiteit kunnen wegvluchten.

 

Politie, brandweer en burgemeesters in de NOFA-gemeenten (Dongeradeel, Dantumadeel, Kollumerland en Achtkarspelen) bedachten vorige week het plan om camera’s op wagens van hulpdiensten te monteren, om raddraaiers op heterdaad te kunnen filmen en zo te voorkomen dat ze anoniem in de massa opgaan. De commissie De Graaf heeft deze mogelijkheid ook in haar advies opgenomen.

 

Ter Horst zei gisteren veel te verwachten van dit idee. Indien nodig betaalt het ministerie mee aan de uitvoering van het cameraplan, zei ze. Ook ziet de minister heil in het opleggen van een gebiedsverbod, wat ook een afschrikwekkend effect kan hebben op vrienden en buurtgenoten.

 

De aanpak zoals die in Noordoost-Fryslân gehanteerd wordt, het formuleren van een actieplan op plaatselijk niveau, krijgt steun van de commissie. Die raadt de minister af om een landelijk geldend actieplan te maken, omdat de problematiek per gemeente verschilt. Een lokaal plan werkt veel beter, denkt De Graaf. Ter Horst is het daarmee eens.

 

Carbid

In Fryslân moeten de handhavers bijvoorbeeld een strategie rond het schieten van carbid formuleren. Officieel is dat illegaal vuurwerk (te veel decibellen), maar plattelandsgemeenten gedogen het afsteken ervan op oudejaarsdag omdat het een traditie betreft. Gemeenten wijzen vaak specifieke locaties aan waar carbid geschoten mag worden.

 

Korpsbeheerder Ferd Crone van de politie Fryslân vindt het advies van de commissie niet ver genoeg gaan. Dat gaat namelijk wel uitgebreid in op de aanpak van vandalen, maar nauwelijks op het herstellen van de schade die zij aanrichten. Crone vindt dat Ter Horst het mogelijk moet maken dat ouders van relschoppers financieel aansprakelijk gesteld worden voor de schade die hun kinderen aanrichten.

 

Bron: Friesch Dagblad (30-09-2008)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook