icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Ruim 1,2 miljoen voor openbaar basisonderwijs Noordoost-Friesland

12 mrt 2009

Ruim 1,2 miljoen voor openbaar basisonderwijs Noordoost-Friesland

 

Buitenpost - Het openbaar onderwijs in Noordoost-Friesland investeert de komende vier jaar ruim 1,2 miljoen euro aan het nader vormgeven van 'onderwijs op maat’.

 

Deze koers is al enige tijd ingezet binnen de achttien basisscholen –waaronder It Skriuwboerd in Surhuisterveen– die vallen onder het Regionaal Orgaan Openbaar Basisonderwijs Lauwersland, kortweg Stichting Roobol.

 

Veel aandacht wordt besteed aan de individuele behoefte van de leerlingen; er wordt onderzocht wat de leerstijl van de kinderen is en wat hen motiveert. Ook blijven de leerkrachten een actief beroep doen op de zelfstandige ontwikkeling van de leerling. Dit wordt gesteld in het strategisch plan van Stichting Roobol die de titel ‘Ondernemen met lef en daadkracht’ meekreeg.

 

Het plan legt verder voor de komende vier jaar het accent op innovatief onderwijs op het gebied van onder meer ICT en meertaligheid. Er wordt echter niet alleen geïnvesteerd in de talenten van de leerlingen, maar ook in de ontwikkeling van leerkrachten. “We willen de regio eigenzinnige scholen voor openbaar onderwijs bieden die kwalitatief goed onderwijs verzorgen”, verwoordt algemeen directeur Joekie Blom het gezamenlijke streven. “Wij hebben oog voor de ontwikkeling van kinderen en willen hen optimaal voorbereiden op de wereld van morgen”.

Borgen wat goed is
Roobol wil de positieve uitkomsten bewaken van een klanttevredenheidsonderzoek dat vorig schooljaar is gehouden. Hieruit blijkt dat ouders tevreden zijn over de basisscholen en vooral enthousiast zijn over bijzondere activiteiten als musicals, museumbezoek of sportdagen die door de scholen worden georganiseerd.

 

Deze activiteiten én het organiseren van onderwijskundige projecten staan hoog op de agenda. Deze initiatieven sluiten prima aan bij het voornemen om voort te bouwen op de volgens de onderwijsinspectie bewezen kwaliteit van de Roobol scholen.

Innovatie in ICT en Trijetalige Skoalle
Maar liefst € 150.000,- is uitgetrokken voor het nader perfectioneren van de ICT-faciliteiten op de basisscholen. Met dit bedrag worden voor alle scholen digitale schoolborden aangeschaft en worden de scholen voorzien van de benodigde actuele apparatuur. Deze faciliteiten zijn wenselijk voor eigentijdse ICT- en techniekprojecten.

 

Acht Roobol-scholen zijn actief bezig techniekprojecten en hebben deze een vaste plek toebedeeld in hun lessenpakket. “Wij willen leerlingen voorbereiden op een toekomst waarin ze goed overweg kunnen met multimedia. Dat koppelen we ook weer aan taal en rekenen en andere vakken, zoals geschiedenis of aardrijkskunde. We proberen bij de leerlingen nieuwsgierigheid aan te moedigen, zodat ze zelf op onderzoek uitgaan. Daar hebben we nu al mooie ervaringen mee opgedaan via ons project History Clip, waarbij leerlingen zelfstandig filmpjes maken over de geschiedenis van Noord Oost Friesland. Dat project heeft ons verrast”, aldus Joekie Blom. “Leerlingen pakken deze nieuwe vaardigheden heel gemakkelijk op.”

Een tweetal Roobol-scholen ontving inmiddels een internationaal erkend certificaat voor drietalig onderwijs en drie andere scholen zijn hard op weg dit te halen. Op een speelse, maar doeltreffende wijze worden de leerlingen niet alleen geschoold in de Nederlandse taal; ook de Engelse taal en het Frysk worden uitvoerig behandeld. Zo wordt er bijvoorbeeld wekelijks bepaalde dagdelen lesgegeven in Engels (op sommige scholen gebeurt dit zelfs door ‘native speakers’!) of het Frysk. Ook worden attributen in de school drietalig aangegeven. De Engelstalige inspanningen van de leerlingen worden uiteindelijk beloond met een officieel certificaat voor Engels.         

Samenwerken en eigen verantwoordelijkheid nemen
Een fors bedrag is bestemd voor onderwijs op maat: het stimuleren van interesses en het uitdagen van de leermogelijkheden van de leerlingen. Mede in dat kader is algemeen directeur Joekie Blom trots op de diverse vernieuwingsprojecten die de Roobol-scholen geregeld organiseren. “Bij deze schoolprojecten staat samenwerkend leren, maar ook ‘omgaan met verschillen’ centraal. Tegelijkertijd besteden de scholen aandacht aan zelfstandig en zelfverantwoordelijk werken. Leerlingen leren van elkaar. Daarmee bereiden wij hen voor op zelfstandig functioneren in de toekomst. Deze wijze van werken sluit tevens prima aan bij wat er in het Voortgezet Onderwijs van de leerlingen worden gevraagd”, vindt Joekie Blom.

Ook op een andere manier wordt een beroep gedaan op de zelfstandigheid van de leerling. Zo zijn er op verschillende scholen Kieskasten aanwezig. Is een leerling klaar met zijn of haar lestaak voor die dag of week, dan mag er een opdracht gekozen worden uit deze kast. “Op deze manier worden de leerlingen aangemoedigd om hun talenten te stimuleren, of wordt juist (op eigen verzoek van de leerling) extra aandacht besteed aan een lastig lesonderdeel”, aldus Joekie Blom. “Zoals de Roobol-scholen worden uitgenodigd om te doen waar ze goed in zijn, zo worden ook de leerlingen zich bewust gemaakt van hun eigen kwaliteiten. Dit maakt de kinderen zelfbewust en hierdoor krijgen ze vertrouwen in zichzelf. Zo geven wij vorm aan onze gedeelde visie dat wij het beste uit onze leerlingen willen halen. Een nauwe samenwerking met ouders en andere disciplines in en rond de school blijft in dit kader van groot belang.”

 

Bron: NijsNet (12-03-2009)

www.nijsnet.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook