Rust en verleden terug in De Mieden
Rust en verleden terug in De Mieden
ZWAAGWESTEINDE - Zoveel mogelijk rust en nadruk op historische landschapselementen. Omwonenden van natuurgebied De Mieden in Noordoost-Fryslân willen het liefst het landschap van hun jeugd weer terug zien.
Staatsbosbeheer heeft de ideeën van inwoners opgenomen in een plan voor de herinrichting van de natte gebieden die tussen zandhoogten in liggen. Gisteravond werd het plan in Zwaagwesteinde aan de omwonenden en de provincie Fryslân gepresenteerd.
De nadruk in De Mieden komt enerzijds te liggen op rust voor de natuur en anderzijds op aandacht voor het verleden. ,,Er liggen bijvoorbeeld nog oude kreken en paden onder de grond. Die willen we weer zichtbaar maken”, zegt woordvoerder Y. IJzerman van Staatsbosbeheer. Ook plekken waar vroeger mensen hebben gewoond, worden straks blootgelegd. ,,In de Zwager Mieden is zo’n plek, waar zeshonderd jaar geleden mensen op een terpje gewoond hebben.”
Veel mensen weten volgens IJzerman ook niet dat Augustinusga vroeger in de polder Rohel lag. ,,Het dorp is bijna in z’n geheel twee kilometer opgeschoven, inclusief de kerk. Zoiets moeten de mensen nu gewoon kunnen zien.” Het ontstaan van het gebied, dat na de ijstijden helemaal onder het veen kwam te liggen, is volgens Staatsbosbeheer zo bijzonder dat het meer aandacht verdient.
De rust in de Zwagermieden en de noordelijke Surhuizumermieden wil de organisatie behouden door er zoveel mogelijk weidevogels te laten leven. ,,Daar zijn natuurlijk de boeren bij nodig”, zegt IJzerman. ,,We weten niet of het lukt, maar we zetten er wel op in.” De waterpeilen worden daartoe verhoogd. Voor recreatie is in het plan weinig ruimte; alleen worden hier en daar onverharde wandelpaden aangelegd.
De landinrichtingscommissies van Achtkarspelen, Kollumerland en Twijzel-Buitenpost gaan nu met het plan aan de slag. De Zwagermieden worden komend jaar al aangepakt. De uitvoering in de andere gebieden laat nog op zich wachten, omdat de ruilverkaveling daar nog niet is afgerond.
Bron: Friesch Dagblad (31-10-2006)