Scholen zien zorgplicht niet zitten
Directeuren tegen plannen minister
Scholen zien zorgplicht niet zitten
LEEUWARDEN - Basisscholen zien het niet zitten om kinderen met een handicap op te vangen. Negentig procent van de directeuren in het primair onderwijs denkt niet aan de zorgplicht te kunnen voldoen, die de minister wil instellen. Dat blijkt uit een onderzoek onder basisscholen.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs wil basisscholen verplichten, kinderen met een handicap op te nemen. Nu weigeren veel scholen kinderen die bijvoorbeeld blind, doof of zeer moeilijk lerend zijn. Als het aan de minister ligt, mag dat straks niet meer. Dan moeten reguliere scholen zorgen dat er voor ieder kind passend onderwijs is.
,,Onmogelijk”, stelt Emile Veldhuis van onderzoeksbureau Search Primair, die in opdracht van de Protestants Christelijke Schoolleiders Organisatie (PCSO) de mening van schooldirecteuren peilde over de zorgplicht. Van de 7000 reguliere en speciale basisscholen stuurden 1500 de ingevulde enquêtes terug. Een deel van de overige scholen werden persoonlijk bevraagd over hun standpunt. ,,Veel schooldirecteuren vinden het plan van de minister op zich goed, maar zien de uitvoering niet zitten. Er is namelijk geen extra geld voor gereserveerd.”
Uit het onderzoek blijkt dat schooldirecteuren bang zijn dat het plan van Van der Hoeven een verkapte bezuinigingsmaatregel is. Als alle kinderen opgevangen moeten worden op een reguliere school, moeten leerkrachten volgens hen extra geschoold worden. De gebouwen moeten worden aangepast en er is extra personeel nodig. ,,De last moet gelijk zijn aan de mogelijkheden die een school heeft”, vertelt Veldhuis. ,,Het lijkt alsof dit ministerie altijd eerst iets wil invoeren en dan pas gaat nadenken over de praktische invulling.”
Albert Helder, voorzitter van de koepelorganisatie van openbare basisscholen in Fryslân, onderschrijft Veldhuis’ twijfels over de werkwijze van de regering. ,,Zeker voor het platteland lijkt het mij een goed idee om kinderen zoveel mogelijk dichtbij huis naar school te sturen. Ze moeten niet lang hoeven reizen om passend onderwijs te krijgen. Maar de minister moet het niet halfbakken invoeren. De intentie is goed, nu de uitwerking nog.”
De zorgen van de schoolleiders vindt Helder niet helemaal terecht. ,,Ik begrijp het wel, maar ze moeten het breder zien. Niet één specifieke school, maar een hele schoolvereniging is verantwoordelijk voor een kind dat aanklopt. Je moet dus gaan nadenken welke kant je op bestuursniveau op wilt.”
Overtrokken
Ook Geert Heerschop, voorzitter van de Friese koepel van christelijke basisscholen, vindt de onderzoeksresultaten overtrokken. ,,We hebben nu ook al kinderen met een rugzakje, dus de zorg op zich kunnen we aan. In feite verandert er niet zo ontzettend veel. Als je als school het kind zelf niet op kunt nemen, is er altijd wel een school in de buurt die dat wel kan.”
Bron: Friesch Dagblad (17-10-2006)