Scholier op platteland lager opgeleid
Vwo is vaak te ver weg
Scholier op platteland lager opgeleid
LEEUWARDEN - Scholieren op het platteland zijn lager opgeleid dan leeftijdgenoten in steden. Ze kiezen vaak voor een lager schooltype dan ze aankunnen, omdat bijvoorbeeld een vwo-school niet in de buurt is. Dat zegt de Groninger hoogleraar ruimtelijke economie Jan Oosterhaven, naar aanleiding van een onderzoek naar onderwijs en arbeidsmarkt in het Noorden.
Voor een opleiding op hoger niveau moeten scholieren op het platteland vaak te ver reizen. Schoolvervoer en goede busaansluitingen ontbreken. Ze kiezen daarom voor bijvoorbeeld een havo- of zelfs vmbo-opleiding, terwijl ze vwo-onderwijs zouden aankunnen. Dat is de conclusie die hoogleraar Oosterhaven van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) trekt uit een onderzoek van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Oosterhaven is lid van de Sociaal Economische Adviesraad Noord-Nederland.
Uit het rapport van de SNN blijkt dat het scholingsniveau in het Noorden veel lager is dan in de rest van Nederland. ,,Dat heeft te maken met het feit dat scholen waar hogere opleidingen worden aangeboden, voor plattelandskinderen simpelweg verder weg zijn”, zegt Oosterhaven. Er wordt heel wat ,,afgetrapt” op de fiets door plattelandsscholieren, weet de hoogleraar. ,,Maar als leerlingen twijfelen of ze vwo wel aankunnen, kiezen ze toch voor een school dichterbij.”
Oosterhaven pleit voor meer geld voor schoolvervoer en betere regels voor scholen op het platteland. ,,Met goed schoolvervoer is de stap naar een instelling verder weg veel kleiner.” Regels voor de grootte van scholen worden in Den Haag gemaakt en sluiten helemaal niet aan bij de wensen op het platteland, vindt hij. ,,Kleine scholen moeten op het platteland bestaansrecht hebben.”
Geert Heerschop, voorzitter van de Friese koepel van christelijke basisscholen, kan zich de keuze van plattelandskinderen goed voorstellen. Maar de redenering gaat volgens hem slechts voor een handjevol Friese kinderen op. ,,Er zijn verspreid over Fryslân nog veel kernen met scholengemeenschappen.”
Bron: Friesch Dagblad (25-10-2006)