icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Schoonmakers gaan in zorg

31 okt 2006

Invoering WMO biedt ruimte voor huishoudelijke zorgverlening

 

Schoonmakers gaan in zorg

 

LEEUWARDEN - Schoonbedrijven storten zich op de huishoudelijke thuiszorg. De invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning maakt het mogelijk dat schoonmaakbedrijven zorg gaan aanbieden. In Fryslân bereidt Nivo Noord zich inmiddels al voor op deze vorm van zorgverlening.

 

Op 1 januari van volgend jaar verhuist de huishoudelijke verzorging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO). De gemeenten zijn de uitvoerders van de WMO. Zij worden het ‘loket’ waar alle mensen terechtkunnen voor advies, hulp en ondersteuning. Voor de uitvoering van de huishoudelijke verzorging sluiten ze contracten af met organisaties.

 

Daarbij is het niet vanzelfsprekend dat het werk uitsluitend gegund wordt aan thuiszorginstellingen. Ook andere partijen ontdekken de markt. Een daarvan is de schoonmaakbranche. De schoonmaakbedrijven kunnen namelijk tegen lagere tarieven werken dan de thuiszorginstellingen. In de schoonmaak-cao liggen de lonen lager dan in de cao-thuiszorg.

 

,,We zijn ons aan het voorbereiden op deze mark. We gaan inschrijven op aanbestedingen”, kondigt directielid Annette van der Meulen van Nivo Noord aan, dat met zevenhonderd werknemers actief is in de drie noordelijke provincies. ,,Veel werk van de schoonmakers is verwant aan de zorg”, aldus Van der Meulen. Ze denkt daarbij aan strijkwerk, de was doen en mensen helpen met wassen en aankleden. ,,Het gaat om een lichte vorm van zorg. Dat werk doen we nu nog niet, maar de WMO biedt wel de mogelijkheden daartoe. We gaan hiervoor de expertise in huis halen”, aldus Van der Meulen.

 

Ook het landelijke opererende schoonmaakbedrijf Asito, met vestigingen in Heerenveen en Leeuwarden, stort zich op de thuiszorg. Het bedrijf wil speciale omscholingscursussen organiseren. Medewerkers, die huishoudelijke thuiszorg gaan doen, krijgen een speciale training op de werkvloer.

 

Schoonmaakbedrijf Vlietstra uit Franeker beraadt zich nog op de nieuwe situatie. Volgens algemeen directeur Jan Vlietstra heeft het bedrijf nog geen concrete plannen om bij een gemeente een offerte uit te brengen voor het uitvoeren van huishoudelijke thuiszorg. Dat betekent niet dat werknemers van Vlietstra de huishoudelijk zorg uit de weg gaan. ,,Het komt een enkele keer voor dat onze mensen dat werk doen”, aldus Vlietstra.

 

Directiesecretaris Siemen Volbeda van Thuiszorg De Friese Wouden geeft aan dat de gemeenten bij de gunning van de zorg niet alleen kijkt naar de prijs, maar ook de kwaliteit meenemen. ,,Het gaat in de huishoudelijke zorg om meer dan alleen maar schoonmaken. Er moet ook aandacht zijn voor de cliënt. Je hebt te maken met chronisch zieken, gehandicapten en ouderen”, aldus Volbeda.

 

Deze week wordt bekend of Thuiszorg De Friese Wouden in diverse gemeenten met huishoudelijke thuiszorg aan de slag mag. ,,Het zijn spannende dagen”, aldus Volbeda.

 

Bron: Friesch Dagblad (31-10-2006)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook