icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Staten sturen Brandbrief over zeedijk

18 jan 2007

Staten sturen Brandbrief over zeedijk

 

LEEUWARDEN - Provinciale Staten stellen een brandbrief op voor het kabinet in wording. Alle fracties steunen het initiatief van de FNP om te protesteren tegen de manier waarop het Rijk de broodnodige dijkverhoging wil betalen. Dat wil de rekening volgens de FNP afwentelen op de regio.

 

,,Wy binne gjin twadderangs boargers. Wy sizze, dit akseptearje wy net. By feiligens moat it solidariteitsbeginsel it útgongspunt wêze, en net it profijtbeginsel’’, aldus FNP-Statenlid L. Folkertsma. Volgens een advies van de commissie-Vellinga moeten de waterschappen opdraaien voor de kosten van dijkverhoging. Daardoor betaalt het platteland relatief meer dan de Randstad. Tegelijk krijgt ophoging van de dijken in de Randstad vanwege het economisch belang wel prioriteit.

 

Gedeputeerde Bijman liet gisteren in de commissievergadering van PS weten dat hij al fel voor het belang van de noordelijke dijken vecht in Den Haag, maar hij zei een steun in de rug te zullen waarderen. Bijna 45 kilometer aan Friese zeedijk moet de komende jaren worden verbeterd, vooral de Waddenzeedijk tussen Westhoek en Koehool. Over de betaling van het recente noodherstel van de dijk bij Zwarte Haan lopen de onderhandelingen nog met het Rijk.

 

De situatie van de dijken kwam aan de orde bij de terugblik op het Tweede Waterhuishoudingplan van de provincie. De Statenleden zagen meer problemen. Zo lukt het niet om het water in de sloten en meren schoner te krijgen, vooral wat zware metalen en bestrijdingsmiddelen betreft. Daarnaast staat de drinkwatervoorziening in Fryslân onder druk, omdat op het winpunt Garyp het grondwater te brak is en in Terwisscha de onttrekking van water de bovenliggende natuur van het Drents-Friese Wold verdroogt.

 

Bijman legde uit dat met Vitens aan drie alternatieven wordt gewerkt om de drinkwatervoorziening op langere termijn ook te garanderen. ,,Dan kijken we of er nog nieuwe wingebieden mogelijk zijn, of we op de bestaande wingebieden nog iets kunnen aanpassen - bijvoorbeeld door zout water zoet te maken - en of we het oppervlaktewater kunnen gebruiken om drinkwater van te maken.’’ De gedeputeerde denkt dat met geld van het Waddenfonds hier veel mogelijk is, bijvoorbeeld met een project om de kwetsbare waddeneilanden zelfvoorzienend te maken.

 

Op het punt van de gevaren van verdroging hadden de Staten kritiek op het Wetterskip, dat hier te weinig voorrang aan zou hebben gegeven. Ook voor het overige vinden de Statenleden dat het waterschap maar matig de communicatie heeft onderhouden met de provincie.

 

Bijman erkende dat het Wetterskip na de reorganisatie ,,zijn weg heeft moeten vinden”, maar wees erop dat de samenwerking nu steeds beter gaat. Het komende jaar zal dat worden uitgedrukt in de vorm van prestatieafspraken, waarin per jaar wordt vastgelegd wat het Wetterskip moet doen.

 

Bron: Friesch Dagblad (18-01-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook