icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Steeds meer afval gedumpt in de natuur

03 sep 2007

Steeds meer afval gedumpt in de natuur

 

Olterterp - Het illegaal dumpen van afval in natuurgebieden neemt de laatste jaren snel toe, blijkt uit onderzoek van het Wageningse bureau voor de groene ruimte Alterra. It Fryske Gea onderschrijft de resultaten; vooral in gemeenten waar voor het storten van afval bij de gemeentelijke stortplaats moet worden betaald, neemt het illegaal dumpen toe.

 

Afval dat boswachters aantreffen loopt uiteen van de restanten van hennepkwekerijen en xtc-laboratoria tot aan bankstellen, koelkasten, autowrakken, bouwafval en kadavers. Overigens stelt Alterra dat boswachters in de noordelijke provincies en Zeeland vrijwel nooit drugsafval vinden. Brabant en Limburg zijn de koplopers als het gaat om het illegaal storten van afval in het algemeen, aldus de onderzoekers. Volgens het onderzoeksbureau Alterra kost het opruimen van allerlei soorten afval in natuurgebieden de natuurbeheerders jaarlijks miljoenen euro’s.

 

De onderzoekers hebben berekend dat per honderd hectare natuur gemiddeld eens per jaar illegaal afval wordt gedumpt. In bosrijke gebieden komt dat meer voor dan in polderlandschappen. Behalve grofvuil treffen natuurbeheerders ook steeds vaker volle vuilniszakken en tuinafval van particulieren aan.

 

Onwetendheid

Oorzaken voor de toename van het dumpen van afval zijn volgens Alterra gemakzucht, de geringe pakkans, lange rijen voor gemeentelijke inzamelstations en de kosten van het legaal afvoeren van afval. Ook onwetendheid speelt een rol, want veel particulieren denken dat het weggooien van tuinafval in het bos niet erg is. Maar daardoor verspreiden ongewenste plantensoorten als reuzenberenklauw en gele dovenetel zich in de Nederlandse natuur.

 

Hoofd terreinbeheer van It Fryske Gea in Olterterp, Piet de Wit, onderschrijft de resultaten van het Alterra-onderzoek. ,,Wij hebben dezelfde ervaring: er wordt steeds meer afval gedumpt. Van bouwafval tot asbest. Men rijdt even naar een afgelegen plekje en gooit het van de kar.” Cijfers heeft de Friese natuurorganisatie niet. ,,Ik spreek puur uit ervaring.”

 

Vooral in gemeenten met het zogenoemde diftar-systeem - waarbij de burger betaalt naar gelang de hoeveelheid aangeboden afval - wordt steeds vaker afval in natuurgebieden gedumpt, constateert De Wit. ,,Door het illegaal te doen, hoeft er niet te worden afgerekend.” In Fryslân hebben Opsterland, Heerenveen en Ooststellingwerf het diftar-systeem.

 

Bron: Friesch Dagblad (03-09-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook