icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Storm was zwaar en duurde lang

19 jan 2007

Windstoten van ruim 130 kilometer per uur

 

Storm was zwaar en duurde lang

 

DE BILT - De rampzalige storm van donderdag heeft nog de hele avond aangehouden. Het KNMI heeft het weeralarm nog voor middernacht in kunnen trekken. Behalve de lange duur waren ook de windsnelheden en de regenhoeveelheden opvallend groot.

 

Langs de kust zijn uurgemiddelde winden bereikt van windkracht 10. Daarmee heeft deze storm een plaats gekregen op de KNMI-tabel van zware stormen sinds 1901. In die ruim honderd jaar zijn nu in totaal 58 zware stormen voorgekomen. Elf van die stormen bereikten een uurgemiddelde van windkracht 11 en alleen op 6 september 1944 werd gemiddeld over een uur orkaankracht 12 gemeten. 

De storm van 18 januari 2007 leverde op grote schaal zeer zware windstoten op van 120 tot 130 km/uur. Wilhelminadorp registreerde volgens voorlopige cijfers met 133 km/uur de zwaarste windstoot. Ook in het binnenland zijn op verschillende plaatsen tot ver landinwaarts zeer zware windstoten gemeten van 110 tot 120 km/uur. Herwijnen registreerde een vlaag van 124 km/uur.

De storm ging vergezeld van zware buien met hagel, onweer en slagregen. In de ochtend van 18 januari is op verschillende plaatsen in ons land 30 tot 40 mm afgetapt, waarna er overdag nog eens tientallen millimeters bij kwamen. In Leiden werd zelfs 41,4 mm gemeten. Voor de winter zijn dat uitzonderlijk grote hoeveelheden. Ook tijdens de zware buien die donderdagmiddag over het land trokken viel veel in korte tijd: in De Kooy bij Den Helder viel in 10 minuten 8 mm neerslag. Op veel plaatsen leidden de zware buien tot wateroverlast. 

Zwaarste storm in vijf jaar
De laatste keer dat ons land te maken had met een zware storm (met een uurgemiddelde van windkracht 10) was 27 oktober 2002. De storm van 18 januari 2007 is volgens een voorlopige inschatting vergelijkbaar met deze storm en daarmee dus de zwaarste in vijf jaar. De ergste storm van de laatste decennia was die van 25 januari 1990. De storm, die tijdens de avondspits zijn hoogtepunt bereikte, kostte aan zeventien mensen het leven. Deze storm bereikte een uurgemiddelde van windkracht 11.

Stormen horen bij ons klimaat
Stormen zijn een onvermijdelijk verschijnsel in ons klimaat. Jaren achtereen gaan voorbij zonder storm van betekenis, maar soms volgt de ene zware storm na de andere. De atmosferische omstandigheden met een sterke straalstroom (een bijzonder sterke wind op zo'n 10 kilometer hoogte) en grote temperatuurtegenstellingen kunnen lange tijd zodanig zijn dat stormen gemakkelijk tot ontwikkeling komen.

 

Lange tijd stormachtig was het het laatst in februari 2002. Toen kwam het op zes dagen tot storm, op 26 februari zelfs tot een zware storm. Op maar liefst 21 dagen kwamen zware windstoten voor (windsnelheid tenminste 75 km/h). Ook in 1990 was het lange tijd stormachtig met een zeer zware storm op 25 januari en een zware storm op 26 februari. 

 

Meer informatie over wind en storm in relatie tot de klimaatverandering vindt u hier

 

Bron: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (19-01-2007)

www.knmi.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook