icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Tandartsen zijn voortaan gevestigd aan de Zonneweide

29 apr 1982

uit: De Feanster, 29 april 1982


Het nieuwe tandartsencentrum voor Surhuisterveen en wijde omgeving.

‘Open huis’ in nieuwe tandartsenpraktijk te Surhuisterveen

 

Tandartsen zijn voortaan gevestigd aan de Zonneweide

 

SURHUISTERVEEN - Vanaf volgende week kunnen patiënten van tandarts J. C. Schraagen uit Surhuisterveen terecht in het nieuwe praktijkcentrum aan de Zonneweide. Dit bijzonder fraaie gebouw komt in de plaats van de huidige praktijkruimte aan de Jan Binneslaan. Dit pand heeft ruim dertig jaar als zodanig dienst gedaan en door een tekort aan ruimte was het voor tandarts Schraagen en zijn medewerkers noodzakelijk naar een ander onderkomen uit te kijken. Dat heeft men gevonden aan de Zonneweide tegenover het bejaardencentrum. Maandagavond wordt ter gelegenheid van de officiële opening ‘open huis’ gehouden en daar is iedereen van harte welkom.

Groot gebied
De woning met praktijkruimte van tandarts J. C. Schraagen werd in 1951 gebouwd door de toenmalige tandarts Ploeg. Na hem kwam de heer Dijkstra als tandheelkundige naar Surhuisterveen en in april 1962 is tandarts J. C. Schraagen naar Surhuisterveen gekomen. De eerste tandarts die in Surhuisterveen werkzaam was, was overigens tandarts Kraak uit Kollum. Hij was reeds voor de laatste Wereldoorlog in Achtkarspelens grootste dorp aanwezig. Vooral in de afgelopen twintig jaar is er enorm veel veranderd in Surhuisterveen. Tandarts Schraagen begon destijds een praktijk die wat de oppervlakte betreft stukken groter was dan het huidige verzorgingsgebied. Globaal trad de heer Schraagen als praktiserend tandarts op in het gebied tussen Houtigehage, Kootstertille, Gerkesklooster, Grootegast, Tolbert, Marum en De Wilp. Naast de centrumvestiging in Surhuisterveen kwamen er na verloop van tijd nieuwe vestigingen in Marum, Grootegast en Kootstertille.

Veel verbeteringen

Opmerkelijk is de groei van het aantal patiënten in de achterliggende periode. Mede doordat de werkzaamheden van de tandarts flink zijn uitgebreid, bleek spoedig dat de in Surhuisterveen beschikbare ruimte te klein was. ,,De vraag naar een tandarts is groter geworden. Hier heeft de school-tandverzorging een belangrijk aandeel in gehad”, aldus de heer Schraagen. ,,Met name jongeren besteden meer aandacht aan hun gebit dan vroeger. Ook voor ons als tandartsen is er wat dat betreft veel veranderd. Poetsinstructie en preventie zijn belangrijke onderdelen geworden van het aandachtsveld. Bijzonder verheugend is dat met name de laatste jaren nogal wat extra aandacht is besteed aan een goede verzorging van het gebit. Via de radio, televisie en in de kranten wordt daar steeds op gewezen. Het resultaat daarvan is voor ons duidelijk zichtbaar, het doorsnee-gebit van een kind ziet er veel beter uit dan pakweg tien jaar geleden. Als gevolg van beter poetsen komt het steeds vaker voor dat kinderen vrij lang over een gaaf gebit beschikken. Vroeger was dat beslist niet het geval.”
 
 
naar tweede kolom

Modern gebouw
Sinds enkele jaren is naast de heer Schraagen een tweede tandarts in Surhuisterveen werkzaam. Splitsing van de praktijk bleek niet haalbaar en het gevolg daarvan is geweest dat de beschikbare ruimte aan de Jan Binneslaan te klein werd. Daar komt bij dat bovendien drie assistentes in de tandartsenpraktijk werkzaam zijn. Toen bleek dat uitbreiding van de bestaande accommodatie niet realiseerbaar zou zijn, werd een begin gemaakt met het maken van een geheel nieuw plan. Het resultaat daarvan is nu zichtbaar en dit nieuwe gebouw is aan te merken als een van de meest moderne behandelcentra uit het noorden. Er wordt gebruik gemaakt van apparatuur welke up to date is en ook de indeling van het gebouw is bijzonder effectief. Het ontwerp is van architect Nanning Bulthuis uit Buitenpost en hoofdaannemer is bouwbedrijf gebroeders Kuipers uit Surhuisterveen. De technische installaties werden aangelegd door Westerman BV uit Leeuwarden. Begin vorig jaar waren de plannen gereed en dankzij alle mogelijke medewerking van het gemeentebestuur van Achtkarspelen kon na de zomervakantie de eerste spade in de grond worden gezet.
 

Open Huis
Het complex aan de Zonneweide is in totaal zo’n 300 vierkante meter groot en in feite zijn er twee volledig gescheiden praktijken in het nieuwe gebouw ondergebracht. Beide tandartsen die in Surhuisterveen werkzaam zijn, hebben twee behandelkamers tot hun beschikking. Wie naast tandarts Schraagen de tweede man in Surhuisterveen wordt, is over enkele maanden definitief bekend. Patiënten die naar het nieuwe gebouw gaan, komen via de centrale ontvangsthal met de receptie het pand binnen. Bij de receptie is ook de speciale sterilisatieruimte ondergebracht, alsmede is er de koffiekamer aanwezig. Aan beide zijden van de receptie zijn twee behandelkamers aanwezig. Daarnaast is er een speciale ruimte voor poetsinstructie en vanzelfsprekend de wachtkamer.

 

Maandagavond van zeven tot negen uur is iedereen van harte welkom in de nieuwe tandartsenpraktijk aan de Zonneweide. Dan houdt tandarts Schraagen Open Huis van zeven tot negen uur avonds. 
(15 maart 1982)

 

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook