icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Toch kans op zoute inlaat Lauwersmeer

24 okt 2007

Toch kans op zoute inlaat Lauwersmeer

 

Leeuwarden - De provincies Fryslân en Groningen zien toch mogelijkheden om op beperkte schaal zout water in te laten in het Lauwersmeer. Deze zomer is onderzocht of het mogelijk is om in delen van het Nationaal Park brak water met bijbehorende flora en fauna te laten voorkomen, binnen de strenge veiligheidsvoorwaarden van de waterschappen.

 

Het Noorden ziet het Lauwersmeer het liefste als een ‘robuust moerasgebied’, dat verloopt van het open water in het noorden, via de brede slikranden, grassen en uitgestrekte rietvelden, tot het struikgewas en de bossen op de hogere platen aan de randen. De provincies willen dat zo houden, maar door een paar dagen per jaar beperkt zout water in te laten via het nieuwe gemaal, kan daarbinnen een bijzondere brakwaternatuur ontstaan, staat in een rapport dat door Arcadis en Altenburg & Wymenga is opgesteld.

 

De verwachting is dat in de brakwatergebieden een open landschap ontstaat, doordat er op de platen die af en toe overstroomd worden geen bos meer groeit. De andere begroeiing zal ook andere vogels naar het gebied lokken. Bovendien wordt door de inlaat de visintrek sterk verbeterd.

 

Dit voorjaar werd duidelijk dat het ambitieuze plan Gedempt Tij niet haalbaar was. Het Rijk was niet bereid om de honderden miljoenen euro’s voor het project te betalen, en in Fryslân waren zorgen over de vrije uitstroom van het Friese boezemwater op een Lauwersmeer met een beperkte vorm van eb en vloed. Ook waren de effecten van de vrije instroom van zout water op de natuur in het gebied op de lange termijn niet zeker. In dit nieuwe plan is het meer vrijwel het hele jaar zoet. Wel moet nog onderzocht worden of de akkerbouw in de omringende gebieden niet te lijden heeft onder de tijdelijke hogere waterstanden, door extra zoute kwel.

 

Kort daarna besloten de provincies en waterschappen om de bouw van een groot gemaal bij Lauwersoog niet in 2030 maar al in 2015 te bouwen. Omdat in Groningen de wens nog altijd leeft om in het meer de natuur te verrijken door de inlaat van zout water, zou men daar bij de bouw van het gemaal rekening mee moeten houden.

 

Vrije afvoer

Voor Fryslân geldt als harde voorwaarde dat het water bij Dokkumer Nieuwe Zijlen altijd vrij kan afstromen, omdat anders problemen ontstaan in de Friese boezem. Daarvoor mag het water in het meer niet boven de -0,93 m NAP komen. Wetterskip Fryslân en Noorderzijlvest hebben nu afgesproken dat in de winter het niveau maximaal -0,43 m NAP mag zijn, zolang het binnen 24 uur weer op het oude niveau kan komen. In de zomer geldt een maximum van -0,03 m NAP en een termijn van 48 uur.

 

Het Bestuurlijk Overleg Watervisie Lauwersmeer (BOWL) werkt op dit moment aan het gemaalplan op basis van het rapport.

 

Bron: Friesch Dagblad (24-10-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook