icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Toch vergunning voor extra winning zout en gas

05 mrt 2009

Bezwaren van de regio maken geen indruk

 

Toch vergunning voor extra winning zout en gas

 

Leeuwarden - Het ministerie van Economische Zaken (EZ) is van plan om extra winning van zout en gas in Noordwest Fryslân toe te staan. Het verzoek van Friese overheden om terughoudend te zijn met de vergunningen daarvoor, vond geen gehoor.

 

Gisteren overlegden de provincie, het waterschap en belanghebbende gemeenten met de bedrijven en het ministerie in het zogeheten bestuurlijk overleg gas- en zoutwinning. Onderwerp van gesprek was de aanpassing van de vergunningen van de bedrijven Vermilion (gas) en Frisia Zout.

 

Frisia Zout heeft EZ gevraagd om 200.000 ton zout meer te halen uit het gebied Barradeel I (put BAS-1). Ook wil Frisia een verlenging van de looptijd van het winningsplan in gebied Barradeel II. Nu loopt die winning af in 2013. Bij verlenging zal er overigens niets veranderen aan de te winnen hoeveelheid en de maximale bodemdaling. Vermilion Oil&Gas wil het winningsplan van het zogenaamde Franekergasveld uitbreiden. Uit de oude put Harlingen-6, die tussen Harlingen en Achlum ligt, wil het bedrijf meer gas halen.

 

Het ministerie heeft gisteren laten weten dat het van plan is om beide bedrijven hun zin te geven. De Friese overheden zijn het daar niet mee eens. In het overleg bracht de Friese delegatie naar voren dat er in de provincie geen enkele steun meer is voor verdere winning onder land, vanwege de schadelijke effecten van bodemdaling. Het ministerie is dan ook gevraagd om daar bij de vergunningverlening rekening mee te houden.

 

,,We hebben gediscussieerd over de vraag of het hier gaat om een nieuwe vergunning of niet. Volgens EZ gaat het om een aanpassing van het huidige winplan”, zegt gedeputeerde Galema, voorzitter van het overleg. ,,Wij hebben naar aanleiding van deze aanvragen wel geconstateerd dat Frisia van plan is om overal de maximale bodemdaling op te zoeken.” Omdat Frisia onderzoekt of er op het Bildt een nieuwe put geslagen kan worden, vindt Galema het belangrijk om een duidelijk signaal te geven. ,,De maat is wat ons betreft bijna vol. Winning op het Bildt willen we niet.”

 

Het plan van Vermilion om nu een put te heropenen aan de rand van het Franekergasveld vinden de Friese overheden voorbarig. Het duurt nog zeker tot het einde van dit jaar voor er duidelijkheid komt over de oorzaak van de onverwacht grote bodemdaling bij Franeker.

 

Op dit moment loopt er een gebiedsproject in Harlingen en Franekeradeel dat betrekking heeft op de aanpak van de gevolgen van bodemdaling. Het draagvlak voor dat project komt door de nieuwe aanvragen onder druk te staan, stelt Galema. Ook al omdat er ondanks vele gesprekken nog geen definitieve financiële schaderegeling is getroffen tussen de bedrijven en de getroffenen. ,,Maar dat gaat wel de goede kant uit. De bedrijven stellen zich constructief op.”

 

Bron: Friesch Dagblad (05-03-2009)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook