Toename van werk stuwt Friese economie
Zorg over vertrek werknemers
Toename van werk stuwt Friese economie
Leeuwarden - Het gaat goed met de Friese economie. De groei van werkgelegenheid die in 2007 inzette, lijkt ook dit jaar en volgend jaar door te zetten. Dat blijkt uit een onderzoek van het ING Economisch Bureau over de noordelijke economie. Het wegtrekken van werknemers is volgens de ING wel een bron van zorg en verdient een structurele aanpak.
Volgens het Economisch Bureau is er sprake van een positieve trend. Toch blijkt uit de Regiovisie Noord-Nederland 2008 van het ING Economisch Bureau dat de verwachte economische groei die dit oplevert, 1,5 procent dit jaar, toch structureel iets lager is dan in de rest van Nederland. De economische groei daalt volgend jaar naar 1,2 procent, verwacht ING. Opvallend is dat het Noorden nog maar weinig afwijkt van het landelijke beeld.
President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank liet zich gisteren bij een rentebesluit gematigd positief uit over de economie in de eurozone. De economie laat volgens hem nu nog een ,,zwakke activiteit’’ zien, maar hij zei ook een geleidelijk herstel te verwachten, met name door de dalende olieprijs. Volgens Trichet is de matige economische situatie nu gedeeltelijk een natuurlijk gevolg van de sterke economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar.
Noord-Nederland profiteert van een relatief stabiele economie in Nederland: minder hoge pieken, die echter samengaan met minder diepe dalen. Ook legt het rapport de kenmerkende sectorstructuur van Noord-Nederland bloot: een sterk groeiende zorgsector, met aan de andere kant juist een achterblijvende financiële en zakelijke dienstverlening, in met name Groningen en Drenthe. In Fryslân is de financiële sector relatief sterk vertegenwoordigd, dankzij onder andere Friesland Bank, Aegon en Postbank. Groningen steunt vooral op industriële bedrijven.
Kansen voor de werkgelegenheid in het Noorden zijn er volgens het bureau vooral in de energie met de ontwikkeling van Energy Valley en zorgvoorzieningen.
Fryslân piekt met groeicijfers van 1,9 procent in 2008 en 1,4 procent volgend jaar. De vergrijzing van de bevolking en het wegtrekken van veel jonge arbeidskrachten naar de Randstad zorgt in het Noorden voor veel spanning op de arbeidsmarkt, aldus de onderzoekers van ING. Extra inspanningen zijn nodig om hoger opgeleiden voor het Noorden te behouden.
Noorderlingen trekken nog steeds massaal naar de Randstad omdat ook daar een groei van de werkgelegenheid is. Die is dit jaar en volgend jaar naar verwachting sterker dan in het Noorden. De druk op de noordelijke en de landelijke arbeidsmarkt blijft volgens het bureau bestaan vanwege de aanhoudende groei van de werkgelegenheid en daling bij de beroepsbevolking. Daarbij komt dat de arbeidsproductiviteit in de drie noordelijke provincies minder snel toeneemt dan in heel Nederland.
Het aantal werkloze werkzoekenden is het afgelopen jaar in Fryslân sterk afgenomen. Dat bleek eind vorige maand uit cijfers van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). De daling was eind juli zelfs sterker dan de landelijke afname. De sterkte van de daling vlakt intussen echter weer af. Deze zomer was er zelfs sprake van een lichte toename.
In Fryslân is het aantal werkzoekenden volgens cijfers van het CWI eind juli uitgekomen op 17.165. Een jaar eerder waren dat er 21.070. Dat is een afname van 18,5 procent.
Bron: Friesch Dagblad (05-09-2008)