Uitstoot half miljoen auto’s weggewerkt
Uitstoot half miljoen auto’s weggewerkt
Leeuwarden - Noord-Nederland verwacht vanaf 2020 jaarlijks 12,5 megaton CO2 af te vangen en deels ondergronds op te slaan. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van een half miljoen auto’s. Het Noorden werkt zo mee aan de politieke verplichting van CO2-reductie.
In de cijfers zijn de afvang en opslag van vijf emissieloze energiecentrales van SEQ International en van de in aanbouw zijnde energiecentrales van Nuon en RWE in de Eemshaven bij elkaar opgeteld, zo blijkt uit het gisteren gepresenteerde plan van aanpak. Nuon en RWE willen in 2013 beginnen met de ondergrondse opslag van het ‘broeikasgas’.
Noord-Nederland hoopt in aanmerking te komen voor de vele honderden miljoenen euro’s subsidie die er klaar liggen voor de ontwikkeling van Carbon Capture en Storage (CCS), zoals de afvang en opslag van de uitstoot bij energieverbranding wordt genoemd. Noord-Nederland vindt het volgens het plan van aanpak ,,logisch” als een van de twee proefprojecten waar veel geld voor beschikbaar is, hier plaatsvindt. Mede omdat straks, dankzij geplande investeringen van zo’n twintig miljard euro, ongeveer eenderde van de in Nederland geproduceerde stroom uit het Noorden komt. Een belangrijk deel van de nieuwe capaciteit tot stroomopwekking leent zich voor de toepassing van uiteenlopende CCS-afvangtechnologieën, zegt prof. Catrinus Jepma, hoogleraar energie en duurzaamheid aan de RuG.
Gronings Commissaris van de Koningin Van den Berg hoopt dat Nuon bij de bouw van een energiecentrale in de Eemshaven ook aanspraak kan maken op een deel van de 250 miljoen euro die Brussel afgelopen week versneld beschikbaar heeft gesteld voor afvang en opslag van CO2.
Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) noemde de noordelijke plannen veelbelovend. Ze zei zich ervoor te willen inspannen dat Europees geld beschikbaar komt. Ook zal ze met minister Bos (Financiën) overleggen over de mogelijkheden voor een rijksbijdrage. Minister Cramer (Milieu) was blij verrast over de noordelijke ambities. ,,Als jullie je zo inzetten, kunnen wij niet achterblijven.’’
‘Belastingbetaler betaalt’
De stichting Natuur en Milieu en Greenpeace hekelen de plannen van Noord-Nederland. ,,De belastingbetaler gaat een paar honderd miljoen euro per jaar betalen voor ondergrondse opslag van CO2-uitstoot van kolencentrales”, laat directeur Mirjam de Rijk via de mail weten. ,,Dat is in strijd met het principe ‘de vervuiler betaalt’.” En Greenpeace: ,,Dit neemt elke prikkel weg om de uitstoot van CO2 te voorkomen.”
Voor de commerciële opslag van afgevangen CO2 uit andere gebieden, zoals Duitsland, wordt nadrukkelijk gekeken naar de Noordzee. Als complicatie voor het transport van CO2 per leiding wordt de doorkruising van de Waddenzee genoemd. Alternatieven zijn transport per schip of het via land aanleggen van een deel van de leiding om de Waddenzee te vermijden.
Bron: Friesch Dagblad (06-02-2009)