Veel melding van geweld binnenshuis
13 feb 2006
Veel melding van geweld binnenshuis
LEEUWARDEN – Van het telefonisch advies- en steunpunt huiselijk geweld Fryslân van Vrouwenopvang Fryslân wordt veel gebruik gemaakt. De meeste telefoontjes komen van bekenden van het slachtoffer, die niet weten hoe te handelen. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers zelf ook hulp vragen, komt er een traject waarbij geen aangifte - vaak een drempel – wordt geëist. Dit is speciaal voor situaties waar geweld dreigt.
Het advies- en steunpunt functioneert sinds 24 november voor de hele provincie. Via internet en telefoon kunnen slachtoffers van huiselijk geweld hulp krijgen of doorverwezen worden naar de juiste instanties.
In de laatste novemberdagen kwamen er tien telefoontjes binnen. In december waren dat er net als in januari 22. “Totnogtoe zijn er in februari ook al 22 telefoontjes binnengekomen”, aldus medewerkster van de telefonische hulpdienst J. Boot.
“Mensen beginnen vol goede moed het nieuwe jaar, maar in februari blijkt de spanning toch te groot, merk ik aan de verhalen. En in de winter zitten ze toch meer op elkaars lip.”
De telefoontjes komen niet alleen van slachtoffers. “Sterker, vaak zijn het juist vriendinnen, buurvrouwen, scholen of andere instanties die niet weten hoe ze hulp voor de slachtoffers moeten regelen en bij ons om informatie komen.”
Naar verhouding bellen weinig slachtoffers naar het steun- en adviespunt. Vier van de 22 in december en acht van de 22 telefoontjes in januari waren daadwerkelijk afkomstig van hen.
Boot vermoedt dat dit te maken heeft met de manier waarop hulpverlening is geregeld. “In het hulptraject moet het slachtoffer altijd aangifte doen. Die persoon krijgt verder hulp van het maatschappelijk werk. De dader wordt verwezen naar het algemeen forensisch psychiatrisch centrum. Tot aangifte blijken niet alle melders bereid te zijn, uit loyaliteit naar hun partner.”
Vrouwenopvang Fryslân start daarom binnenkort met een zogenoemde ‘light versie’ van het hulpverleningstraject. “Dit is speciaal voor situaties waar geweld dreigt. Hierbij blijft justitie buiten beeld. Zowel dader als slachtoffer krijgen hulp aangeboden.”
Nog voor de zomer wil de Vrouwenopvang een campagne houden om meer aandacht te vragen voor huiselijk geweld bij ouderen. “Er rust nog een groot taboe op, maar uit onderzoek blijkt dat hulpbehoevende ouderen mishandeld worden door hun kinderen of personeel van zorgcentra.”
Ook komt er een actie om huiselijk geweld bij allochtonen meer uit de taboesfeer te halen.
Huiselijk geweld krijgt de laatste tijd ook van de politie en de politiek veel aandacht. Deze week liet teamchef R. Gerrits van de politie in Noordoost-Fryslân nog weten zich zorgen te maken over het aantal gevallen van huiselijk geweld in de streek.
Bron: Friesch Dagblad (13-02-2006)