VNO-NCW Noord: werkgevers wenden zich af van Randstad
VNO-NCW Noord: werkgevers wenden zich af van Randstad
Blik richten op oosten
Groningen - Werkgevers, verenigd in de organisatie VNO-NCW Noord, gaan de blik nog meer richten op het oosten. Nu de Randstad steeds moeilijker bereikbaar wordt vanuit Noord-Nederland, ligt de toekomst in de handelsroute naar Noord-Duitsland, Zuid-Scandinavië en de Baltische Staten (de zogenoemde noordelijke ontwikkelingsas).
Dat werd gisteren opnieuw duidelijk tijdens het jaarcongres van VNO-NCW Noord. Noordelijke werkgevers zijn zich al langer bewust van de ontwikkelingskansen richting het oosten, maar raken steeds meer overtuigd van hun gelijk. VNO-NCW Noord wil een omslag van denken van het Noorden als probleemgebied met economische achterstanden naar een kansrijk gebied waar ruimtelijk economische ontwikkeling mogelijk is.
,,Met name de regio’s buiten de Randstad, de grensregio’s, zullen werk moeten maken van een noodzakelijke herpositionering van Nederland binnen Europa”, laten de werkgevers weten. ,,Door de schreeuw om bedrijfsruimte en leefruimte in de Randstad én de opkomst van nieuwe sterke economieën in Noord-Duitsland, Scandinavië en Oost-Europa zijn er dwingende redenen hier met een frisse en zakelijke blik naar te kijken”
De noordelijke werkgevers menen dat politiek Den Haag nauwelijks in de gaten heeft dat de blik langzaam wordt afgewend van de Randstad. ,,We heten een plattelandsregio, maar voor Europese begrippen is Noordwest-Europa dichtbevolkt”, legt H. Haerkens van VNO-NCW Noord uit. ,,Bentheim, Bremen en Oldenburg zijn regio’s met geweldige groeicijfers. Op die gebieden gaan wij als marktpartijen ons meer concentreren.”
De structuurvisie van minister Peijs, die deze week bekend maakte dat de baten van een Zuiderzeespoorlijn van Amsterdam naar Groningen in geen enkele variant opwegen tegen de kosten, werd gehekeld op het congres. ,,Daar zit geen visie achter. De minister heeft de neiging alles kapot te rekenen.”
Bron: Friesch Dagblad (18-10-2006)