icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Vogelwachters ongerust

29 jan 2007

Boeren krijgen geen vergoeding meer voor nestbescherming

 

Vogelwachters ongerust

 

DRACHTEN - Vogelbeschermers vrezen dat boeren hen minder zullen inschakelen nu ze dit jaar geen geld meer krijgen voor nestbescherming. Dat zei secretaris W. Bosgra van de Bond van Friese Vogelbescherming Wachten (BFVW) zaterdag op een symposium in Drachten over de knelpunten in de natuurwetgeving.

 

De afgelopen jaren kregen boeren een vergoeding van het Rijk als ze aan nestbescherming deden. Het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit gaat er voortaan vanuit dat nestbescherming een vanzelfsprekendheid is voor elke boer. Alleen als een boer aan extra nestbescherming doet, zoals het uitstellen van de maaidatum, krijgt hij daarvoor nog subsidie.

 

Een agrariër of grondwerker die moedwillig een nest met eieren vernielt, riskeert bij overtreding een fikse boete. Dit moet dan wel geconstateerd worden door de Algemene Inspectie Dienst (AID).

 

Volgens Bosgra zal de vogelwacht er niet op toezien hoe de boer omgaat met de legsels op zijn landerijen. Wel brengen de vogelwachters de legsels in kaart. ,,No’t de oerheid gjin jild mear jout foar nêstbeskerming kin ik my yntinke dat der mear boeren tinke sille: om dy pear aaien, kom ik net fan ’e trekker. Dêr bin ik echt bang foar.”

 

Het symposium over knelpunten in de natuurwetgeving werd gehouden na de presentatie van het rapport Natuurwetgeving onder de loep van V. Ampt-Riksen, dat in opdracht van de noordelijke VVD-Statenfracties werd gemaakt. Uit het rapport blijkt dat er veel onduidelijkheden zijn over de verschillende natuurwetten. Hierdoor weten niet alleen natuurbeschermers, maar ook waterschapsmensen, juristen en ambtenaren vaak niet waar ze aan toe zijn.

 

‘Polariserend’

Vooral voor de boeren zijn de natuurwetten erg lastig, zo zei G. van ’t Klooster van landbouworganisatie LTO Nederland. Hij noemde het voorbeeld van een boer die een uitbreiding wilde en vervolgens moest aantonen wat de schadelijke gevolgen voor de natuur zou zijn. Dit onderzoeksrapport kostte 40.000 euro. Dat was nog meer dan de uitbreiding zelf. ,,De natuurwetgeving werkt bureaucratisch en polariserend”, aldus Van ’t Klooster.

 

In de gevallen waar de natuur schade veroorzaakt aan de landbouw werkt de overheid traag. De vergoedingen die het Schadefonds uitkeren vanwege overlast door zwanen, ganzen, vossen of andere diersoorten worden pas betaald na maanden van overleg en onderhandeling. ,,Het is een administratieve ramp. De bewijslast voor de boer is onredelijk zwaar.”

 

In het vervolg moeten boeren, jagers en natuurbeschermers via gedragscodes afspreken hoe ze diersoorten gaan beschermen. Van ’t Klooster ziet hier weinig heil in. ,,Dat voorzorgprincipe werkt verlammend.” Hij pleitte voor een integrale ontwikkelingsvisie van ecologie en economie.

 

Bron: Friesch Dagblad (19-01-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook