icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

VVD houdt nieuw museum overeind

09 nov 2006

VVD houdt nieuw museum overeind

 

LEEUWARDEN - De stichting Fries Museum kan een nieuw Fries Museum bouwen op het Zaailand in Leeuwarden. Een krappe meerderheid van Provinciale Staten van 28 voorstemmers tegen 26 tegenstemmers besloot gisteravond definitief de laatste provinciale bijdrage van 5,5 miljoen euro toe te kennen. De VVD-fractie speelde een cruciale rol in de besluitvorming.

 

Het besluit waarvan uiteindelijk ook het doorgaan van het hele miljoenenplan voor Nieuw-Zaailand inclusief pleinwand met winkels en appartementen afhing, bleef gisteravond tot het eind toe spannend. Het CDA trok de steun aan nieuwbouw voor het museum in. De fractie vindt dat het museumbestuur en Gedeputeerde Staten op bijna geen enkele manier hebben voldaan aan de voorwaarden die de fractie samen met de VVD hadden opgesteld op de Statenvergadering van 15 maart. Ze eisten toen harde garanties dat overschrijdingen en exploitatietekorten in de toekomst niet afgewenteld worden op de provincie.

 

Vijf van de zes VVD-Statenleden besloten echter het museumbestuur definitief het voordeel van de twijfel te geven. Daarmee ontstond een krappe meerderheid voor het besluit. ,,Je moet ook de kansen willen zien en de kansen willen grijpen”, aldus fractievoorzitter T. Bijstra.

 

De voor- en tegenstanders hadden er alles aan gedaan om ’s avonds iets na negenen alle Statenleden op het Provinciehuis te krijgen, om te stemmen over wat Commissaris van de Koningin Nijpels ,,het belangrijkste besluit van de afgelopen tien jaar” had genoemd. Om de kans op een meerderheid te vergroten liet de voorstander FNP het van een zware operatie herstellende Statenlid Marten van der Veen ophalen uit zijn woning in Twijzelerheide. Voorzitter Nijpels bracht het agendapunt over het Fries Museum opzettelijk vervroegd in stemming. ,,Een zeer ongebruikelijke gang van zaken, maar we doen dit omdat een ernstig ziek iemand toch wil stemmen”, verklaarde hij. Van der Veen kreeg na afloop applaus van bijna de gehele Statenzaal.

 

De VVD verbond middels een door Gedeputeerde Staten overgenomen amendement wel opnieuw een waslijst aan voorwaarden aan het verlenen van de laatste provinciale subsidie. Bestuur en de Raad van Toezicht van het Fries Museum moeten voor 1 januari 2007 schriftelijk onvoorwaardelijk instemmen met het nieuwe besluit, waarin onder meer staat dat financiële risico’s en tekorten in het algemeen voor rekening van hun komen. Het Fries Museum gaan met behulp van juristen bestuderen of ze kunnen voldoen aan de voorwaarden, liet bestuurslid S. Bak na afloop weten.

 

Volgens CDA-fractievoorzitter A. van der Ham zijn de nieuwe voorwaarden van de VVD ,,een wassen neus”, omdat er geen consequenties aan verbonden zijn. ,,De VVD denkt zich hiermee eruit te kunnen redden. Het doet afbreuk aan onze samenwerking”, aldus Van der Ham. Beide partijen hadden voor de zomer Gedeputeerde Staten en bestuur en Raad van Toezicht nog laten weten dat aan de voorwaarden niet was voldaan. Sindsdien is er volgens Van der Ham nagenoeg niets veranderd. ,,Mijn fractie heeft zich op 15 maart maximaal uitgerekt. We zijn klip en klaar geweest. Van politici wordt verwacht dat ze ondernemingszin tonen, risico durven nemen, maar ook dat ze betrouwbaar zijn”, zei Van der Ham, die oordeelde dat zijn fractie ondanks alle druk van binnen en buiten niet anders kon dan ,,de rug recht te houden”.

 

De PvdA en de FNP verweten het CDA een procedurele opstelling. Ze wilden weten waarom het CDA uitgerekend bij dit project geen enkel risico op financiële tegenvallers wil lopen. Bij andere projecten worden die risico’s volgens hen wel ingecalculeerd. ,,Wat is dit foar oar projekt as bygelyks de Centrale As? As it giet om asfalt duorre jim wol te kieze, en no net”, oordeelde J. Kramer (FNP). De PvdA waarschuwde het CDA bij monde van B. Versteeg dat het afschieten van het Fries Museum zou leiden tot langjarig verstoorde verhoudingen met de gemeente Leeuwarden en het Rijk, die al ver gevorderd zijn in de ontwikkeling van het plan Nieuw-Zaailand.

 

Cruciaal in de besluitvorming was of het bestuur en de Raad van Toezicht van het Fies Museum zich voldoende garant hadden gesteld voor financiële bouwrisico’s. Per brief hadden zij in de zomer laten weten daar voor een groot deel in mee te kunnen gaan, maar alleen in geval van onvoorziene risico’s die zij niet in de hand hebben mogelijk weer bij de provincie te moeten aankloppen. De Statenleden wilden van gedeputeerde Mulder weten wat onder onvoorziene risico’s wordt verstaan. Die antwoordde dat het daarbij gaat om zeer uitzonderlijke risico’s zoals ,,een meteorietinslag of een aanslag van Bin Laden”. Die uitleg deed de meeste Statenleden de wenkbrauwen fronzen. Het CDA gelooft er niets van dat die risico’s werden bedoeld in de bewuste brief en de VVD voelde zich door de uitleg gedwongen met het bewuste amendement te komen.

 

Bij de verdediging van het voorstel had cultuurgedeputeerde Mulder (PvdA) de hulp ingeroepen van Baas (VVD) en Bijman (CDA), waarmee alle drie collegepartijen waren ingezet. Bij de Statenfractie van het CDA werkte dat volgens Van der Ham averechts. ,,Zeer vermakelijk om te zien dat u als college wilde uitstralen dat u zeer betrokken bent bij dit onderwerp. Dat gaf aan dat wij op de goede koers zitten.”

 

In totaal is het nieuwe Fries Museum begroot op zo’n 39 miljoen euro, waarvan achttien miljoen euro wordt gefinancierd uit de erfenis van architect Abe Bonnema, vijf miljoen euro uit Kompassubsidie en 10,5 miljoen euro met provinciale subsidie. De laatste 5,5 miljoen euro, bestemd voor een nieuw depot, moet worden opgebracht uit de opbrengst van de zestien panden waarin het Fries Museum nu is gehuisvest. De gemeente Leeuwarden heeft de nieuwbouw van het Fries Museum tot onderdeel gemaakt van het plan Nieuw-Zaailand, dat voorziet in een lange wand winkels en appartementen op het plein. Inclusief het museum is er een investering van 114,5 miljoen euro gemoeid met het plan.

 

Bron: Friesch Dagblad (09-11-2006)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook