Waarde van Friese huizen stijgt 7 procent
13 jan 2006
Waarde van Friese huizen stijgt 7 procent
JOURE – De prijzen van koopwoningen in Fryslân zijn in 2005 zo’n 7 procent gestegen ten opzichte van 2004. Dit betekent dat de prijzen harder stijgen dan elders in Nederland. De landelijk gemiddelde prijsstijging van woningen bedraagt 5,4 procent, zo blijkt uit de jaarcijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM gisteren bekend maakte.
De makelaars hadden van tevoren niet zo’n drastische stijging voorzien. De opleving van de economie in de tweede helft van 2005, en het daarmee samenhangende herstel van het consumentenvertrouwen voert landelijk NVM-voorzitter O. Smit als oorzaken aan. Voor 2006 voorspelt de NVM opnieuw een forse stijging van 6 procent. Het is de grootste prijsstijging in een jaar sinds 2001, en Smit sluit niet uit dat “de gekte op de huizenmarkt van rond de eeuwwisseling” terugkeert.
De NVM deelt Fryslân op in vijf regio’s. In Noord-West (Leeuwarden, Franeker, Harlingen) en in Zuid-Oost (Drachten) stegen de huizenprijzen met 8 procent. Noord-Oost (Burgum, Dokkum) deed het met 4 procent rustiger aan dan de rest van Nederland, terwijl de prijzen in de Zuidwesthoek in 2005 stagneerden. Regio Zuid (Heerenveen, Joure, Wolvega) spande de kroon met 10 procent.
Landelijk kwam de gemiddelde prijs van een huis uit op 230.000 euro. Het Noorden en de Randstad vertoonden de sterkste prijsstijging, aldus de NVM, waar 2500 makelaarskantoren in Nederland aan verbonden zijn.
Volgens K. Sinnige, voorzitter van NVM Fryslân, is de grotere stijging een gevolg van het feit dat er nog altijd veel vraag naar Friese woningen vanuit de Randstad is. “Met de duurder wordende Randstad zie je dat mensen nog steeds graag naar de regio komen. Vooral de A7-zone is in trek bij Randstedelingen. Die pendelen tussen bijvoorbeeld hun huis in Joure en hun werk in Amsterdam.”
Landelijk voorzitter Smit voegt eraan toe dat de prijzen ook worden opgejaagd doordat de woningmarkt uit balans is. Een aanhoudend tekort aan koopwoningen speelt flinke prijsstijgingen in de hand. Jaarlijks zouden er ongeveer 100.000 woningen bij moeten komen om voor rust op de markt te zorgen, maar in de praktijk wordt slechts de helft daarvan opgeleverd.
De sterke stijging van de huizenprijzen (5,4 procent als landelijk gemiddelde) is ruim tweemaal zo groot als de stijging in 2004. De NVM had zo’n drastische stijging dan ook niet voorzien. De aantrekkende economie in de tweede helft van het afgelopen jaar speelt een rol in de ontwikkeling, maar ook de krapte van de huizenmarkt. Voorzitter K. Sinnige van NVM Fryslân: “In Fryslân vinden vooral doorstromers maar moeilijk een woning. Dat segment verkrapt. Dat komt deels door de politiek: bij nieuwbouw ligt vaak de nadruk op goedkopere starterswoningen. De politiek moet ervoor zorgen dat er in alle categorieën wordt gebouwd.”
Starters kunnen ook terecht bij de huurwoningen die op de koopmarkt terecht komen. De NVM vindt dat er nog te weinig van dit soort woningen te koop worden aangeboden door de huurcorporaties. Landelijk NVM-voorzitter O. Smit: “We hebben in Nederland veel meer goedkope huurwoningen dan we nodig hebben.” Hij schat het overschot op 800.000. Huishoudens met een fraai inkomen kunnen daardoor lang in een goedkoop huurhuis blijven wonen. Het gevolg is dat de doorstroming op de markt stokt en starters niet aan bod komen.
Sinnige vindt de doorstijgende huizenprijzen “niet schrikbarend”. “De betaalbaarheid van huizen is nu niet wezenlijk anders dan tien, vijftien jaar geleden. Er is bijvoorbeeld een lage rente. Maar huizen stijgen ook in prijs omdat ze veel luxer zijn dan vroeger. De verkopende partij heeft er een luxere keuken en badkamer ingebouwd, dus is datzelfde huis duurder geworden, maar de koper heeft ook meer waar voor zijn geld.”
Sinnige verwacht dat er nog steeds rek in de prijzen zit. “Bijvoorbeeld omdat de gezinsinkomens stijgen. Je ziet ook een mentaliteitsverandering op de huizenmarkt. Vroeger wilde men op zijn 65ste zijn huis afbetaald hebben, terwijl men nu sneller kiest voor een aanzienlijk aflossingsvrij gedeelte van de hypotheek, dat dus mee het bejaardenhuis ingaat. Ook zie je dat bij nieuwbouwprojecten niet meer de goedkoopste woningen als eerste weggaan, maar de woningen met de gunstigste ligging. Het woongenot speelt een grotere rol dan in het verleden.”
De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, is terughoudender over de stijging van de huizenprijzen, net als de Vereniging Eigen Huis (VEH). Allebei wijzen zij erop dat een stijgende hypotheekrente de groei kan dempen. Algemeen wordt verwacht dat de hypotheektarieven in 2006 hoger komen te liggen. “Dat grijpt rechtstreeks in in de koopmogelijkheden van consumenten”, aldus een zegsman van VEH.
Het aantal woningen dat te koop staat schommelt nog altijd in de buurt van recordhoogten. Halverwege november waren dat er 81.600.
In het laatste kwartaal van vorig jaar werden er meer huizen uit het aanbod verkocht dan in de drie maanden ervoor. Traditioneel laat het vierde kwartaal juist een verkoopdip zien.
Bron: Friesch Dagblad (13-01-2006)