Water Friese boezem stijgt nog verder
Calamiteitenniveau komt dichtbij
Water Friese boezem stijgt nog verder
LEEUWARDEN - Wetterskip Fryslân moet alle zeilen bijzetten om overtollig water in de Friese boezem kwijt te raken. Verwacht wordt dat het peil nog verder zal stijgen en het zogenaamde calamiteitenniveau dicht zal naderen. Pas maandag wordt een daling van het waterpeil voorzien.
,,Alles zit vol”, zegt Kees Munting, senior beleidsmedewerker peilbeheer Friese boezem bij Wetterskip Fryslân. Als boezembeheerder overlegt hij met de drie sectorhoofden peilbeheer over de maatregelen die genomen moeten worden om het waterpeil in Fryslân weer naar een normaal niveau te krijgen.
Vrijdag lag het gemiddelde peil van de Friese boezem op
De boezembeheerder van Wetterskip Fryslân stelt dat er nog heel veel water naar de boezem onderweg is. Er is woensdag en donderdag gemiddeld over de provincie vijftig mm regenwater gevallen. Dat komt overeen met vijftig liter per vierkante meter. ,,De bodem werkt als een verhard oppervlak. De grond heeft zijn functie van spons verloren. Je heb geen buffer meer. Iedere druppel regen verdwijnt rechtstreeks in de sloot”, aldus Munting. In de polders ligt het waterpeil dertig tot vijftig centimeter boven normaal.
Niet alleen in de polders, maar ook in de Linde, de Tjonger en het Koningsdiep is veel water aanwezig. Ook dat komt uiteindelijk op de boezem terecht. Munting verwacht dat het waterpeil nog met enkele centimeters stijgt. ,,We gaan misschien wel naar
Overtollig water
Het overtollige water wordt momenteel via het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal in Stavoren geloosd op het IJsselmeer. Het Hooglandgemaal is goed voor vijf miljoen kubieke meter per dag, het historische Woudagemaal pompt daags acht miljoen kubieke meter water weg. ,,Onze oude dame heeft er al heel wat water uitgegooid”, aldus Munting. De komende dagen moet ook het sluizencomplex op Lauwersoog zijn steentje bijdragen. Met name tijdens eb moet er veel water via het Lauwersmeer in de Waddenzee kunnen verdwijnen.
Bron: Friesch Dagblad (22-01-2007)