Wildgroei van bedrijfsterrein eist regie Rijk
27 feb 2006
Wildgroei van bedrijfsterrein eist regie Rijk
LEEUWARDEN/DEN HAAG – Het rijksbeleid op het gebied van ruimtelijke ordening deugt niet. Langs snelwegen groeit het aantal bedrijfsterreinen te ongebreideld – en daarom moet het Rijk de regie terugnemen uit handen van lagere overheden. Met die opvatting druist een gisteren gepresenteerd rapport van het Ruimtelijk Planbureau in tegen het kabinetsbeleid.
De huidige wildgroei vraagt om een regierol van de rijksoverheid. Anders slibt het landschap dicht. “Iemand moet zeggen dat het zo niet langer kan”, stelde directeur W. Derksen van het Ruimtelijk Planbureau (RPB) gisteren.
Hij presenteerde in Den Haag de studie Bloeiende bermen . Verstedelijking langs de snelweg. Die concludeert dat vooral in de Randstad haast overal verrommeling te zien is: een ongebreidelde wildgroei van bebouwing, vooral van bedrijventerreinen.
Wat Derksen zegt, staat haaks op het rijksbeleid. De Nota Ruimte, waarin het kabinet de inrichting van Nederland tot 2030 uitstippelt, staat helemaal in het teken van een kleinere rol van het rijk. Decentralisatie is het devies, ofwel zo veel mogelijk beleid overlaten aan lagere overheden als provincies en gemeenten. Derksen maakt er korte metten mee: “Hoe mooi dat ook is, decentralisatie, op dit gebied is dat niet verstandig.”
Soortgelijke kritiek had de milieubeweging eerder ook al op de nota, die vorig jaar is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Zij riep verantwoordelijk minister Dekker (VROM) op het heft in handen te houden, net als het RPB nu doet. Het Nederlands Architectuur Instituut heeft een paar jaar geleden al scherpe kritiek geuit op het klakkeloos laten volbouwen van stroken land naast de snelweg. Dat gebeurde onder regie van architect Francine Houben tijdens de Eerste Internationale Architectuur Biënnale in 2003.
Derksen constateert dat het welig tieren van steeds meer “dozen” in Nederland veel harder gaat dan in het buitenland. In de afgelopen tien jaar is het aantal werknemers binnen de snelwegzone harder gegroeid dan waar dan ook erbuiten. Vooral op zichtlocaties gebeurt dat “explosief”, aldus het RPB. Veel van de nog geplande bedrijfsterreinen komen aan snelwegen tussen de steden, “ook in landelijke gebieden”. Volgens hem is het op zichzelf wel begrijpelijk dat bedrijven zich langs snelwegen willen vestigen. Die wens moet vooral ook gehonoreerd worden, aldus het RPB: niet minder bouwen, maar gewoon goed kiezen waar het leeg moet blijven en waar – hoogwaardige – bedrijfsbebouwing komt.
Zuiderzeelijn
Dat honoreren van snelwegbouw betekent overigens ook een andere benadering ten aanzien van bijvoorbeeld de Zuiderzeelijn, zo citeert het rapport onderzoeker Van Leeuwen: “Flevoland is de poort naar het noorden en door die poort loopt de snelweg A6, waarlangs in hoog tempo kantoren en bedrijfsruimten verrijzen. Zelfs rond het ooit zo beklagenswaardige Lelystad. Als een snelweg zo veel economische groei teweegbrengt, ligt één vraag voor de hand: waarom al die aandacht van het Noorden voor een extra spoorverbinding?”
De boodschap is duidelijk: sta bedrijven toe langs snelwegen te zitten, maar formuleer harde kwaliteitseisen, liefst van rijkswege.
Bron: Friesch Dagblad (27-02-2006)