Zandzakken liggen klaar
Zandzakken liggen klaar
MAKKUM - Overal in de provincie zijn maatregelen genomen om de schade door de zware storm van vandaag binnen de perken te houden. Op de boulevard van de Holle Poarte bij Makkum en op het dijkje naar museum Belvedere in Oranjewoud zijn zandzakken gelegd. De veerdiensten naar Terschelling en Vlieland zijn uit de vaart.
In Makkum en Oranjewoud had de storm van vorige week al de nodige schade aangericht, die door het slechte weer van de afgelopen dagen nog niet hersteld kon worden. De zandzakken moeten doorbreken voorkomen.
Ook op Vlieland zijn zandzakken gelegd, voor de huizen die buiten de bescherming van de dijk liggen. ,,Dat is omdat de storm samenvalt met hoogwater”, zegt J. Witting van Rijkswaterstaat. Zijn ploeg staat vanavond paraat om op eventuele kritieke punten extra zandzakken aan te voeren. Ook kan dan eventueel de coupure worden gesloten, de damwand in de poort naar het dorp.
Wetterskip Fryslân heeft gisteren uit voorzorg al het Wouda-gemaal onder stoom gebracht. Er wordt vandaag 20 tot
De veerboten van Vlieland en Terschelling hebben vanochtend een tocht heen en weer gemaakt en zijn daarna uit de vaart genomen. De veerboten naar Ameland en Schiermonnikoog blijven in principe varen, al verwacht rederij Wagenborg wel wat vertraging, omdat het lastig aan- en afmeren is. De werkzaamheden aan de nieuwe Fonejachtbrug over het Prinses Margrietkanaal in de Wâldwei bij Garyp zijn gestaakt vanwege de harde wind. De wegwerkers waren bezig grote liggers in de brug te plaatsen. Het werk wordt niet eerder dan maandag hervat.
Voor de derde keer binnen drie weken waarschuwt het KNMI de bevolking voor naderend gevaarlijk weer. Het Nederlandse weerinstituut kwam met een weeralarm. Eerder was er een weeralarm op 30/31 december 2006 en 10/11 januari. In alle gevallen gaat om waarschuwingen voor storm en gevaarlijke zware windstoten. Een zachte winter gaat vaak gepaard met veel wind. Bij een zuidwestelijke stroming krijgen oceaandepressies alle kans koers te zetten naar West-Europa.
Waarschuwing
Het weeralarm is een speciale en ernstige waarschuwing van het KNMI bij extreme weeromstandigheden die gevaar of overlast opleveren. Het gaat dan om een zware storm, zeer zware windstoten, gladheid door sneeuw of ijzel, een sneeuwstorm en zwaar onweer. Het KNMI heeft het weeralarm ingevoerd in 2000.
Tot dat jaar kwam het regelmatig voor dat de bevolking de waarschuwingen van het weerinstituut negeerde. Dat leidde tot gevaarlijke situaties. Met het instellen van het weeralarm wilde het KNMI een beter signaal afgeven. Inmiddels wordt het weeralarm serieus genomen en wordt meer rekening gehouden met gevaarlijke situaties op de weg en op het water. Sinds 2000 heeft het KNMI 24 keer een weeralarm afgegeven. Een topjaar was 2001, toen zeven keer via het alarm werd gewaarschuwd voor extreme weersomstandigheden. Het ging in dat jaar zes keer om ijzel of zware sneeuwval en slechts één keer om storm. In 2004 gaf het KNMI zes keer een weeralarm; drie keer voor storm, twee keer voor ijzel en sneeuw en één keer voor hevig onweer. Rustige jaren waren 2003 en
Bron: Friesch Dagblad (18-01-2007)