Ziekenhuis Dokkum heeft groot tekort
Tijdelijke contracten worden niet verlengd
Ziekenhuis Dokkum heeft groot tekort
Dokkum - Zorggroep Pasana, vooral bekend van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum, moet structureel zes miljoen euro bezuinigen om het hoofd boven water te houden. De geldnood zal uiteindelijk tot banenverlies leiden. Hoeveel personeel eruit moet, is nog onduidelijk.
Pasana, dat naast het ziekenhuis bestaat uit verschillende verpleeg- en verzorgingstehuizen in Dongeradeel en Dantumadeel, heeft nu een tekort van anderhalf miljoen. Vorig jaar werd er een verlies van 1,3 miljoen euro gedraaid.
Het ziekenhuis moet echter veel meer bezuinigen dan de som van de verliezen. Dat is nodig om de vermogenspositie te verbeteren. Sinds de intrede van marktwerking in de zorg, stellen banken hogere eisen aan de kredietwaardigheid van zorginstellingen. ,,We staan op achterstand en drukken extra hard op de knop om op voorsprong te komen”, aldus interim-directeur Einte Elsinga.
Bestuurscrisis
De problemen zijn deels veroorzaakt door de fusie van begin 2007 en de bestuurscrisis van vorig jaar. Als gevolg hiervan moest de organisatie een dure interim-manager aanstellen en de oude bestuurders Bram Pruis en Emmo Koetje afkopen.
Daarnaast spelen er andere problemen. Het in stand houden van verzorgingshuis De Stelp in Hollum op Ameland kost relatief veel geld. Pasana heeft daarnaast relatief hoge loonkosten, omdat veel personeelsleden al jarenlang bij de organisatie werken. ,,Zij zijn daarom hoog ingeschaald”, legt Elsinga uit.
De bezuinigingsplannen zijn nog niet in detail uitgewerkt. Maar het is vrijwel zeker dat het ten koste gaat van een aantal van de ongeveer zestienhonderd banen. Elsinga denkt in eerste instantie aan het niet verlengen van tijdelijke contracten. Volgens hem kan dit zonder de kwaliteit van zorg aan te tasten. ,,Er is nog veel winst te behalen bij het efficiënter inzetten van mensen.”
In het ziekenhuis bijvoorbeeld kunnen verpleegafdelingen tijdelijk worden samengevoegd bij een lage bezettingsgraad. Longpatiënten komen dan bijvoorbeeld op dezelfde afdeling als mensen met botbreuken. ,,Je hoeft dan geen twee complete teams draaiende te houden.”
Ook in de ondersteunende diensten vallen klappen. De verpleeg- en verzorgingstehuizen hebben nu nog elk een keuken. Deze worden samengevoegd. Wellicht wordt de catering zelfs uitbesteed. Pasana probeert ook meer productie te draaien - en zo meer geld te verdienen - door zich te specialiseren. In de komende weken en maanden wordt meer bekend over de precieze invulling van de plannen.
Pasana heeft naast het ziekenhuis de verpleeghuizen De Waadwente in Dokkum en Talma Hûs in Veenwouden en de verzorgingstehuizen Dongeraheem, de Spiker Ternaard, De Skûle en De Stelp.
Bron: Friesch Dagblad (12-11-2008)