icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Zorgbelang Fryslân inventariseert klachten over aangepast vervoer

31 mrt 2009

‘Geld lijkt belangrijker dan mensen’

 

Zorgbelang Fryslân inventariseert klachten over aangepast vervoer

 

Leeuwarden - De Meldweek Vervoer die Zorgbelang Fryslân vorige week hield, heeft 75 reacties opgeleverd. Onnodig lange reistijden, chauffeurs die te laat of te vroeg komen en een gebrek aan begeleiding staan bovenaan de klachtenlijst.

 

De meeste klachten die bij het meldpunt van Zorgbelang Fryslân binnengekomen zijn, gaan over het leerlingenvervoer, zegt Jannie Soepboer. Dat hoeft niet te betekenen dat op dat punt ook het meeste mis is, benadrukt zij. Ouderen en chronisch zieken die gebruik maken van WMO-vervoer of ziekenvervoer klagen minder snel dan mondige ouders van kinderen met een beperking. Dat kan het beeld iets vertekenen.

 

Wel was de meldweek juist ingesteld om ook deze groepen over te halen om een klacht uit te spreken. ,,Mensen voelen een sterke afhankelijkheid van de vervoerder. Ze moeten er straks wel weer mee verder. Klagen is dan niet gemakkelijk. We hoopten dat ze bij ons wat gemakkelijker hun verhaal zouden vertellen.”

 

De belangrijkste conclusies na de meldweek zijn dat de bedrijven die het speciaal vervoer verzorgen, de ritten vaak erg lang maken, met veel omwegen. Ook komen ze nog te vaak te laat of te vroeg. Het argument dat de klagers te horen krijgen als ze bij het bedrijf aankloppen, is dat de ritten niet anders geregeld kunnen worden vanwege de kosten. Bij de aanbesteding door gemeenten is vooral op de prijs gelet, en dat betaalt zich nu uit in een mindere kwaliteit, constateert Soepboer.

 

Veel klagers vonden het gebrek aan begeleiding door de chauffeurs ook storend. ,,Jongere chauffeurs zijn nooit getraind in gehandicaptenvervoer, en weten niet dat je anders moet rijden in die gevallen.” Soepboer beveelt gemeenten aan om bij de volgende aanbestedingsronde verplicht te stellen dat chauffeurs hierin getraind zijn.

 

Een andere opvallende conclusie is dat er tussen gemeenten grote verschillen zijn in de regelingen. ,,Zo kan het gebeuren dat een visueel gehandicapte man via het openbaar vervoer naar vrienden moet reizen, terwijl die vrienden, ook visueel gehandicapt, per taxi bij hem worden gebracht.”

 

Naast klachten waren er ook positieve geluiden, stelt Soepboer. ,,Zo was er lof voor de ‘terugbelservice’ in Noordwest-Fryslân. Daar krijgen mensen een bevestiging als de taxi in aantocht is.”

 

Zorgbelang bundelt de bevindingen in een rapport, dat zowel naar de taxibedrijven als naar de gemeenten en de WMO-adviesraden gaat.

 

Bron: Friesch Dagblad (31-03-2009)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook