Zwakke dijk door grind
Wetterskip en Rijk bakkeleien over betaling herstelwerkzaamheden
Zwakke dijk door grind
LEEUWARDEN - Het gebruik van grind in het asfalt is mogelijk de oorzaak van de ‘verbrossing’ van de zeedijk tussen Zwarte Haan en Westhoek en tussen Westhoek en Koehool. Dagelijks bestuurslid H.T. Kingma van Wetterskip Fryslân gaf gistermiddag tijdens de vergadering van het algemeen bestuur aan dat de afbrokkeling van de asfaltlaag veroorzaakt wordt door de combinatie van grind en teer.
Vorig jaar ontdekte Wetterskip Fryslân dat de zeedijk tussen Zwarte Haan en Westhoek niet meer voldoet aan de veiligheidsnorm. Inmiddels is het zes kilometer lange dijkvak hersteld. Afgelopen zomer bleek ook het dijkvak Westhoek-Koehool verzwakt te zijn. Omdat tijdens het stormseizoen (1 oktober - 1 april) niet aan de dijk gewerkt mag worden, wordt in het voorjaar van 2007 dit gedeelte hersteld. Ook de Noorderpier in Harlingen is aangetast.
De twee dijkvakken zijn eind jaren zestig, begin jaren zeventig hersteld. Omdat de twee toenmalige zeewerende waterschappen Het Oude Bildt en Het Nieuwe Bildt te klein waren om deze klus te klaren, werd het werk uitbesteed aan Provinciale Waterstaat. Op advies van Rijkswaterstaat werd grind gebruikt in het asfalt. Ook bij de bouw van de Noorderpier in Harlingen, uitgevoerd door Rijkswaterstaat, werd grind gebruikt. Later werd overgestapt op steenslag.
,,Men had toen al het vermoeden dat asfalt, waarin grind is verwerkt, niet duurzaam was. Rijkswaterstaat zou er onderzoek naar doen, maar dat is er niet van gekomen”, aldus dagelijks bestuurslid Kingma, die in het verleden jarenlang dijkgraaf is geweest van het zeewerend waterschap Fryslân in Harlingen.
Nog steeds is niet duidelijk wie de kosten van het herstel van de Friese zeedijk voor zijn rekening moet nemen. Het Rijk en Wetterskip Fryslân bakkeleien daar al geruime tijd over. Voor het dijkvak Westhoek-Zwarte Haan gaat het om een bedrag van ongeveer 10 miljoen euro. ,,Het onderhoud van de zeedijk komt voor rekening van het waterschap, maar hier gaat het niet om onderhoud, maar om herstel van de schade’’, aldus Kingma. Wetterskip Fryslân heeft bezwaar gemaakt tegen de afwijzing door het Rijk. Kingma verwacht dat binnen enkele weken duidelijk wordt wie er gelijk heeft.
De uitkomst van de discussie tussen Rijk en Wetterskip zal ook duidelijkheid geven over de financiering van het dijkvak Westhoek-Koehool. Voor dit project werd gisteren alvast 50.000 euro beschikbaar gesteld door het algemeen bestuur.
Bron: Friesch Dagblad (01-11-2006)