icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Alde Maaie als provinciefeest’

18 mei 2009

‘Alde Maaie als provinciefeest’

 

Oentsjerk - Alde Maaie heeft alles in zich om een provinciale feestdag te worden: niet als begin van het agrarisch seizoen, maar van het toeristische en culturele leven. Die conclusie trokken organisatie en subsidiegevers tijdens de eerste (proef)editie, zaterdag in de Trynwâlden.

 

Een groep ondernemers uit Aldtsjerk, Readtsjerk, Oentsjerk, Gytsjerk, Mûnein en Ryptsjerk vatte in januari het plan op om de eeuwenoude, maar in de jaren zestig in onbruik geraakte Alde Maaie een nieuwe invulling te geven.

 

Laat iedereen die iets kunstzinnigs of toeristisch aanbiedt in de streek, zich op één dag en onder dezelfde noemer presenteren, zo was het idee. Voorproefjes van geplande concerten of voorstellingen, miniversies van natuurexcursies: een opwarmer voor het seizoen die op zichzelf al een feest is. Eerst in de Trynwâlden zelf, in 2010 in heel Tytsjerksteradiel en daarna in heel Fryslân.

 

,,In feestdei wêr’t minsken fanút hiel Nederlân, as sels fan oer de grinzen, op ôf komme”, ziet gedeputeerde De Vries wel voor zich. Zij opende zaterdagmiddag het festijn, dat in de praktijk een gouden greep leek. Op het centrale terrein in Oentsjerk waren meteen honderden mensen op de been, die over een braderie slenterden en genoten van een spectaculair optreden van stemkunstenaar Niek Boes.

 

Wat de dag echter zo speciaal maakte, was dat bezoekers zich niet per se in het drukke ‘standaard festivalgedruis’ hoefden te storten. Wie dat te druk vond, fietste gewoon een dorp verder naar Readtsjerk, waar hij zomaar verzeild kon raken in een ouderwetse bruiloftstoet. Desgewenst mocht hij zelfs de ‘huwelijksvoltrekking’ meemaken. Jeltsje van der Ploeg (20) en Pepijn van Eyk (19) trouwden voor de gelegenheid vier keer op één middag.

 

Weer een dorp verderop: brassband De Bazuin. Nog weer verder: een braderie en een springkussen. En zomaar een schuurtje waar óók een groenpaarse Alde Maaievlag wapperde: daar bleek een amateurkunstenaar Open Atelier te houden. En zo was er voor ieder wat wils, zonder dat het feest meteen allesoverheersend werd.

 

Oldtimerpendelbussen vervoerden de belangstellenden langs de zes dorpen. Het in- en uitstappen bij het feestterrein in Oentsjerk leidde wel tot wat vertraging voor doorgaande automobilisten richting Dokkum, maar die hadden ook een omleiding via Hurdegaryp kunnen volgen.

 

‘De maaie’ is van oudsher het moment geweest waarop pachtcontracten afliepen, knechten van baas wisselden, mensen verhuisden en in het huwelijk traden. Tot 1700 was dat de feestdag 1 mei, maar dat veranderde met de correctie op de Gregoriaanse kalender in 1701. Het jaar werd daarvoor met elf dagen verkort, zodat het jaarcontract dat in 1700 was afgesloten, pas op 12 mei afliep. Op die dag werden nieuwe contracten gesloten, en die liepen ook weer een jaar door. Zo werd de feestdag op 1 mei voortaan ‘nije maaie’, en de dag waarop de contracten afliepen ‘âlde maaie’.

 

Bron: Friesch Dagblad (18-05-2009)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook