icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Drankketen op platteland moeten dicht’

02 nov 2006

Stichting Alcoholpreventie:

 

‘Drankketen op platteland moeten dicht’

 

LEEUWARDEN - De drankketen op het platteland moeten dicht. Daarvoor pleit de Stichting Alcoholpreventie (STAP) in een nota die vandaag wordt gepresenteerd. Volgens de stichting drinken jongeren vooral in het weekeinde ongezond veel alcohol in de keten. De grootste problemen doen zich voor in Twente, de Achterhoek en Noord-Nederland.

 

De stichting maakt zich vooral zorgen over de commerciële drankketen. Dat zijn de keten waar de drank (veel) goedkoper is dan in cafés en discotheken. Dergelijke keten zijn te vinden in omgebouwde caravans, schuurtjes en in onbruik geraakte kippenhokken.

 

STAP schrijft in de nota dat er in Nederland waarschijnlijk meer dan vijftienhonderd commerciële keten zijn. De stichting schat het aantal vaste bezoekers per keet op twintig tot vijfentwintig. Dit betekent dat er elk weekeind meer dan dertigduizend jongeren een drankkeet bezoeken. De leeftijd van de bezoekers varieert van 12 tot 25 jaar. Op een avond slaan ze gemiddeld een half kratje bier per persoon achterover. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bijna een op de zes Nederlandse jongeren van 14 en 15 jaar wel eens een keet bezoekt. Onder plattelandsjongeren ligt dat percentage aanzienlijk hoger, aldus STAP.

 

Volgens de stichting zijn de meeste bierketen te vinden in Twente en de Achterhoek. Ook op het Brabantse platteland zijn er veel. In Fryslân heeft bijna elke gemeente wel een of meerdere drankketen.

 

STAP vindt dat gemeenten veel actiever moeten worden bij het aanpakken van de drankketen. De wet biedt daartoe voldoende mogelijkheden. ,,Veel uitbaters van keten hebben geen bouw- of drankvergunning. Op die punten kan de gemeente hen aanpakken”, aldus directeur W. van Dalen van STAP.

 

STAP signaleerde al eerder dat gemeenten worstelen met het maken van beleid dat alcoholmisbruik in de keten moet voorkomen. Het beleid is vooral pragmatisch. ,,Gemeenten moeten voor zichzelf duidelijk hebben, wat ze willen toestaan en wat niet”, aldus Van Dalen.

 

Bron: Friesch Dagblad (02-11-2006)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook