‘Geen heksenjacht op illegalen’
‘Geen heksenjacht op illegalen’
LEEUWARDEN - De vreemdelingenpolitie zal in Fryslân niet overgaan tot een heksenjacht op illegale vreemdelingen. Dat garantie zei korpschef M. Berndsen te hebben gekregen. De prestatieovereenkomst om in 2007 321 illegale vreemdelingen vast te zetten is echter niet meer te schrappen, al hadden enkele burgemeesters dat graag gewild.
De prestatieafspraak tussen politie en minister Verdonk heeft landelijk al voor de nodige beroering gezorgd. Volgens die overeenkomst moeten volgend jaar een kleine 12.000 vreemdelingen worden opgepakt door de politie. Gisteren wonden de Friese burgemeesters zich tijdens het Regionaal College op over de gevolgen voor Fryslân. Volgens de afspraken moeten er 782 identiteitsonderzoeken worden gedaan en 321 identiteitsonderzoeken inclusief inbewaringstelling.
Burgemeester Piersma (Wûnseradiel) noemde het ,,in hiel frjemd aspekt” dat er een beloning staat op het oppakken van vreemdelingen. Dat roept volgens hem willekeur op, met het risico dat asielzoekers als heel ‘makkelijke’ slachtoffers elke keer naar de papieren wordt gevraagd. Burgemeester Middel (Smallingerland) zei dat de politie de handen vol heeft aan het oppakken van criminelen, legaal of illegaal, en dat de politie zich aan haar hoofdtaak moet houden. En dat is volgens Middel niet het controleren van de identiteit van honderden mensen. ,,Ik zal in dat geval de politiechef vragen of hij geen nuttiger dingen heeft te doen.” Hij wilde net als Piersma en Schadd (Boarnsterhim) de prestatieafspraak schrappen uit het regionaal beleidsplan.
Volgens Berndsen zit de Raad van Hoofdcommissarissen ook in de maag met de prestatieafspraak over het oppakken van vreemdelingen. De afspraken zijn landelijk echter formeel al gemaakt, en staan niet meer ter discussie. ,,Maar ik kan verzekeren dat de professionaliteit en integriteit van de politie dusdanig is dat het elke politieagent tegen de borst zal stuiten mensen in bewaring te zetten omdat een bepaalde afspraak moet worden nagekomen. Als wij ons niet aan die afspraak kunnen houden, schrijven we de minister hoe het zit en dat we er alles aan gedaan hebben.”
Burgemeester Aalberts (Dantumadeel) vroeg zich af waarom de korpsbeheerders het convenant hebben getekend als ze er niet gelukkig mee zijn. Middel, die benadrukte dat illegaliteit geen strafbaar feit is, vond de korpschef niet ver genoeg gaan. ,,In wat voor samenleving wil je leven. Ik wil elke schijn vermijden dat de ene mens anders benaderd wordt dan de ander, omdat die illegaal zou kunnen zijn.”
Piersma bleef erop hameren dat het vreemdelingentoezicht totnogtoe op respectvolle wijze plaatsvindt in Fryslân en dat dat zo moet blijven. Burgemeester Heldoorn (Opsterland) en veel van zijn collega’s stelden voor tijdens de politievergadering uit te spreken dat ,,onze politiemensen niet meedoen” aan de prestatieafspraak voor vreemdelingentoezicht.
De burgemeesters hebben echter niks te vertellen over de vreemdelingenpolitie, bracht korpsbeheerder Dales in herinnering. Hij wees erop dat de ministers in overleg zijn over de gewraakte prestatieafspraak. Volgens Dales moet de Friese politie zich conformeren aan de uitkomsten van dat overleg.
Bron: Friesch Dagblad (03-11-2006)