icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Geen kernafval in zoutkoepel’

03 nov 2009

Noord-Fryslân wil discussie over opslag afval uit Borssele voor zijn

 

‘Geen kernafval in zoutkoepel’

 

Dokkum - Als de tweede kerncentrale Borssele er staat, mag het radioactieve afval niet opgeslagen worden in zoutkoepels in het Noorden. Onder meer de gemeenten Dongeradeel en het Bildt hebben hierover brieven gestuurd naar het ministerie van VROM.

 

‘We willen op voorhand kenbaar maken dat wij tegen de opslag van kernafval in zoutkoepels zijn’, schrijft het college van B en W van Dongeradeel in de brief aan minister Cramer (VROM). Directe aanleiding voor de brief is de milieu-effectrapportage die rond de bouw van de tweede kerncentrale Borssele loopt. ‘In de startnotitie staat niet wat er met het kernafval zal gaan gebeuren. Wij zijn van mening dat dit aspect niet onbesproken kan blijven.’

 

Ook de gemeente het Bildt komt nog met een zienswijze van deze strekking. De provincie Fryslân laat in een reactie weten dat het niet in actie komt. ,,Dat hoeft ook niet. Het ministerie weet heel goed wat ons standpunt is. Wij zijn tegen deze vorm van opslag.”

 

Het onderbrengen van radioactief afval in de zoutkoepels van onder meer Ternaard speelde in de jaren tachtig. Destijds trokken gemeenten en provincie samen op om dit tegen te houden.

 

In de tussentijd zijn er in Duitsland negatieve ervaringen met de opslag van kernafval in zoutkoepels. Die zijn op zijn minst verontrustend te noemen, stellen B en W van Dongeradeel in hun brief. Zij dringen er dan ook op aan dat al in een vroeg stadium wordt nagedacht over de vraag hoe het afval uit de nieuwe kerncentrale verwerkt moet worden.

 

Ondergronds

Minister Cramer herhaalde deze zomer in een brief aan de Kamer nog dat, als het nodig is, wel degelijk ‘aangestuurd wordt op terugneembare eindberging van radioactief afval in de diepe ondergrond. Mocht in de toekomst uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijken dat er toch onacceptabele risico’s verbonden zijn aan een dergelijke opslag, dan zal dat standpunt moeten worden bijgesteld’.

 

Overigens is de nucleaire sector van Nederland nu nog zo klein, dat het niet rendabel is om voor de hoeveelheid afval die daaruit voortkomt, een eigen eindberging te bouwen. Energiebedrijf DELTA gaat er bij de tweede kerncentrale Borssele in elk geval van uit dat het afval de eerste honderd jaar bovengronds wordt opgeslagen.

 

Begin 2010 wordt van Cramer een rapportage verwacht over de voorwaarden waaronder een nieuwe kerncentrale gebouwd mag worden. De minister heeft toegezegd dat die ook zal gaan over ,,het mogelijk toekomstige beleid inzake radioactief afval”.

 

Bron: Friesch Dagblad (03-11-2009)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook