‘Gemeenten zijn te laks met zuipkeet’
Tweede Kamer uit kritiek
‘Gemeenten zijn te laks met zuipkeet’
Leeuwarden - Gemeenten zijn te laks in het bestrijden van drankmisbruik en zuipketen, stelt de Tweede Kamer. De gemeenten vinden dat ze onvoldoende instrumenten in handen hebben om dit goed aan te kunnen pakken. Burgemeester Bilker van Kollumerland trekt zich de kritiek aan en gaat nog harder strijden tegen drankmisbruik.
De PvdA wil gemeenten die niets doen tegen drankmisbruik onder jongeren aan de schandpaal nagelen door een zwarte lijst op te stellen. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken voelt daar echter niets voor, zo bleek gisteren. Wel wil ze de gemeenten die wél hun best doen, vermelden op de website www.waarstaatjegemeente.nl. Daar worden de prestaties van gemeenten op verschillende terreinen vermeld.
Veel gemeenten reageren tot nu toe aarzelend op de oproep van de rijksoverheid om de keten aan te pakken. Ze hebben nog niet alle instrumenten in handen om er iets aan te doen en voelen zich ook niet meteen geroepen de stappende jeugd andere plekken aan te bieden. De Kamer dringt er al langer op aan dat gemeenten samen met de Voedsel en Waren Autoriteit de drankketen strenger gaan aanpakken.
Ter Horst zei nog niet helemaal tevreden te zijn, maar wees er wel op dat tien gemeenten meedoen
met een proef om de zuiphokken te weren. Bovendien zijn 39 gemeenten zich er al op aan het
voorbereiden het toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit over te nemen. Dit gaat volgens planning volgend jaar gebeuren, na de wetswijziging die hiervoor nodig is.
Jongerenwerker
Burgemeester Bilker van Kollumerland, gisteren zelf in Den Haag aanwezig om toelichting te geven op het beleid van Kollumerland ten opzichte van de hangketen, is het deels met de kritiek van de Tweede Kamer eens. ,,Op guon punten kin it noch wol wat strakker.” Met name wil hij bekijken hoe het eventuele drankmisbruik beter aangepakt kan worden. Waarschijnlijk wordt er een jongerenwerker aangesteld die zich met dat probleem gaat bemoeien. Ook wil hij kijken naar succesvolle aanpakken van collega-gemeenten. De gemeente Barneveld heeft bijvoorbeeld goede afspraken gemaakt, volgens Bilker. ,,Dêr wol ik ek ris nei sjen.”
In regioverband heeft Kollumerland afspraken gemaakt over hoe de overlast van keten en drankgebruik aangepakt moeten worden. In Kollumerland is het zo geregeld dat de keten zijn toegestaan, zolang ze bij particulieren op het erf staan. Bovendien is er één ouder verantwoordelijk. De keet wordt pas opgeruimd als er klachten binnenkomen. ,,Fan opromjen fan alle keten wol ik neat witte: dan haw ik in hiel oar probleem. Dan giet de jongerein mei kratten pils op strjitte stean. De keten hawwe ek in sosjale funksje. Freoneploechjes komme hjir by inoar. Dat moat kinne.”
Mogelijkheden
Een aantal gemeenten beklaagt zich erover dat ze onvoldoende wettelijke instrumenten in handen heeft om de hangketen aan te pakken. Daar is Bilker het niet mee eens. ,,Der binne genôch mooglikheden. Dongeradiel pakt in lykwols planologysk oan en komt dan mei in gemeentesoos. Wy dogge it op in oare manier.”
Wel vindt Bilker dat de Tweede Kamer de gemeenten te strak wil controleren op dit punt. ,,Op in hiele soad terreinen sizze se: sykje it mar út. Mar as it op de keten oankomt, dan wolle se de oanpak sintralisearje. Mar dan moatte se ek konsekwint wêze en ek wat dwaan oan de slutingstiden fan de horeka. Want dat hat der ek mei te krijgen. Mar dat dogge se dan wer net.”
Alcoholvergiftiging
Drankmisbruik onder jongeren is erg actueel: jongeren drinken steeds meer en op jongere leeftijd. Gisteren werd bekend dat het alcoholmisbruik onder jongerne weer is gestegen.
Het aantal kinderen dat met spoed is opgenomen vanwege alcoholvergiftiging is vorig jaar met 13 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook waren de jongeren weer iets jonger.
Bron: Friesch Dagblad (17-04-2009)