icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Haak’ precies tussen stad en dorpen in

01 mrt 2006
‘Haak’ precies tussen stad en dorpen in
 
LEEUWARDEN - Automobilisten die van Drachten naar Harlingen rijden, gaan vanaf 2012 vanaf de huidige afslag Leeuwarden-Oost rechtdoor, met een boog naar het noordwesten, via een aquaduct onder het Van Harinxmakanaal door, om dan bij Marssum op de bestaande snelweg A32 uit te komen.
 
Die route voor de nieuwe ‘Haak om Leeuwarden’ is althans de favoriet van de gemeenten Littenseradiel, Menaldumadeel en Leeuwarden en van de provincie Fryslân. Als ook de gemeenteraden en Provinciale Staten het ermee eens zijn, gaan de bestuurders minister Peijs van Verkeer vragen om het zogenoemde ‘Middenalternatief oost’ aan te wijzen als definitief tracé. Voor deze route spraken ze zich in 2004 ook al eens uit.
 
Het middenalternatief, een geheel nieuwe weg, is een van de opties uit de eerdere MER-studie, die de minister in december vorig jaar presenteerde. Andere mogelijkheden waren geweest het opknappen van de bestaande Hendrik Algraweg (benuttingsalternatief) of een route die voor een deel over bestaande wegen zou lopen (optimalisatie alternatief).
 
Het grootste verschil met deze alternatieven is dat de Haak in het nieuwste voorstel echt helemaal buiten de stedelijke bebouwing zal liggen: de stad zal ook in groeiscenario’s niet zuidelijk van de weg uitbreiden. “De Heak wurdt de grins tusken de stêd en it plattelân”, aldus burgemeester Liemburg van Littenseradiel, wier dorpen Boksum, Jellum en Weidum het dichtst bij de weg komen te liggen.
 
De Haak om Leeuwarden is nodig om het doorgaand verkeer in de toekomst vlot langs de hoofdstad te leiden en bestemmingsverkeer juist een vrije toegang tot de stad te geven. Verder moet de stad de ruimte houden om uit te kunnen breiden. Om deze drie doelstellingen te kunnen halen, is een volledig nieuwe weg de enige optie, zegt wethouder Waanders van Leeuwarden. Zij en de andere bestuurders gaan daarbij uit van de meest positieve groeiscenario’s qua bevolking en economie. De dorpen rondom Leeuwarden stellen dat de nieuwste prognoses een veel kleinere groei voorspellen: volgens hen is zo’n dure Haak, die bovendien een natuurgebied doorkruist, helemaal niet nodig.
 
Waanders: “Prognoses kunnen over twee jaar weer geheel anders zijn. Behalve de bevolkingsgroei is vooral ook de autonome groei van het aantal auto’s belangrijk. Volgens ons is het verschil tussen het aantal auto’s in de beide scenario’s, 5 procent. Dan nemen we liever de wat ruimere variant, ook met het oog op de toekomst.”
 
De hele Haak gaat volgens de huidige prognoses ongeveer 220 miljoen euro kosten, aldus verkeersgedeputeerde Baas. Voor dat geld komt er een vierbaansweg met vijf ongelijkvloerse kruisingen en een aquaduct bij Deinum, onder het Van Harinxmakanaal (dertien miljoen euro duurder dan een brug). Bij de kruising met het spoor Leeuwarden-Harlingen gaat de weg over het spoor heen, hoewel het volgens de MER beter andersom had gekund. Een onderdoorgang is echter 45 miljoen euro duurder.
 
Het grootste deel van de kosten wordt gedragen door het Rijk. Minister Peijs heeft al 152 miljoen euro beschikbaar gesteld. Leeuwarden en de provincie hebben al 36 miljoen euro gespaard. Dat betekent dus dat er nog 32 miljoen euro nodig is. De partijen hebben ongeveer een half jaar om dat geld bij elkaar te sprokkelen.
 
Bron: Friesch Dagblad (01-03-2006)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook