icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

‘Landschap verprutst door megamolens’

07 feb 2006
‘Landschap verprutst door megamolens’
 
DOKKUM - De voorstanders van windenergie probeerden gisteravond met kilowatts en cijfers over uitgespaarde CO2-uitstoot een zaal vol toehoorders te overtuigen van de noodzaak van zes hoge windmolens in Dongeradeel. De IJsherberg in Dokkum zat echter vol met burgers die maar één ding wilden weten: waarom in onze gemeente?
 
De plannen van de zes windmolens komen van een initiatiefgroep uit Ternaard. Het idee is om zestien tot negentien verouderde kleine windmolens af te breken en daarvoor in de plaats zes megamolens in een cluster te bouwen. De gemeente Dongeradeel wil hieraan meewerken en heeft twee locaties op het oog: bij Niawier en langs de Lauwersseewei bij Metslawier. De gemeente Dongeradeel belegde de informatieavond om informatie uit te wisselen over de voor- en nadelen van windenergie.
 
In de zaal ging meteen al een gemompel op toen bleek dat vijf van de zeven deskundigen achter de discussietafel voorstander van windenergie bleken te zijn. Daarentegen zaten er in de zaal voornamelijk tegenstanders met flinke kritiek: de bijdrage van windenergie aan het totale energieverbruik is marginaal; waarom niet in zee? Een inwoner van Lioessens wilde wel eens een plaatje zien van zo’n hoge windmolen naast een boerderij. Deze ontbrak in de folder van de gemeente. “De voorlichting is gekleurd”, concludeerde hij.
 
De initiatiefgroep wil de burgers van Dongeradeel laten meeprofiteren door een lagere energieprijs door te berekenen aan de inwoners van de gemeente en hen bovendien de mogelijkheid te geven om aandelen te kopen in de ‘windfabriek’. Architect en Dongeradeler Gunnar Daan hoonde deze suggestie weg. “Dat is een doekje voor het bloeden.” Ook andere bewoners toonden zich sceptisch over de winstregelingen. Eén spreker suggereerde dat de aandelen van de investeerders op den duur verkocht zouden worden aan de hoogste bieden. Initiatiefnemer Frederik van der Lugt reageerde beledigd op de suggestie. “U probeert twijfel te zaaien. Maar wij hebben een integer plan opgesteld.”
 
Een inwoner van Niawier had uitgerekend hoeveel euro hij per jaar kwijt is aan stroom. Zonder de administratieve lasten van het stroombedrijf betaalt hij 135 euro heeft hij berekend. “Dat is zo weinig. Moeten we daarom zulke molens hebben?” Volgens Albert Jansen van Senter Novum gaat het er echter niet om hoeveel één kilowatt kost. “Het gaat erom dat het er ís. Zonder die stroom deed uw koelkast en uw computer het niet.” Jansen rekende voor dat de huidige windmolens in Nederland tien miljoen ton CO2 hebben uitgespaard.
 
Ondanks deze mooie cijfers kon Jansen de zaal niet overtuigen. “Het landschap is de klos”, aldus Daan. Dat kan niet praten en wij moeten er daarom op passen.” Panellid Uit de Bosch van de Friese Milieu Federatie is het niet met de spreker eens dat het landschap wordt “verkwanseld”. “Het landschap wordt juist mooier als je zestien molens plat gooit en er zes voor in de plaats zet.”
 
Naast de meningpeiling van gisteravond kunnen inwoners van de gemeente ook via internet en een bon in de huis-aan-huis krant zegje doen over de windmolens. De mening is niet doorslaggevend, maar moet de gemeenteraad helpen bij de besluitvorming. De raad discussieert morgen over het plan.
 
Bron: Friesch Dagblad (07-02-2006)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook