‘Verlaag btw op duurzaam product’
Fryslân wil maatregelen van kabinet
‘Verlaag btw op duurzaam product’
Leeuwarden - Het btw-tarief op duurzame producten en diensten moet omlaag van 19 naar 6 procent. De provincie Fryslân maakt zich hiervoor sterk op voorspraak van de Stichting Millenniumbedrijven van Janneke Schaaf. Ook moeten de accijnzen op biobrandstoffen naar beneden.
Fryslân pleit voor een tijdelijke maatregel. Volgens gedeputeerde Adema snijdt het mes aan twee kanten als bijvoorbeeld led-lampen, vergistingsapparaten of dubbele beglazing 13 procent minder duur worden. ,,Het gaat erom dat we de economie een oppepper geven en duurzaamheid stimuleren.” Gedeputeerde Galema vindt dat de accijns op biobrandstof hoe dan ook omlaag moet. ,,Het is beschamend dat alternatieve brandstof nog steeds duurder is dan fossiele brandstof.” De gedeputeerden hebben contacten in Den Haag aan hun jasje getrokken.
Janneke Schaaf van de Stichting Millenniumbedrijven weet dat veel bedrijven willen investeren in schone auto’s. ,,Maar als je het btw-tarief verlaagt van 19 naar 6 procent, dan geef je duurzaamheid pas écht een impuls. Door de economische crisis moeten heel wat bedrijven nu eenmaal kritisch naar de kosten kijken.”
Volgens Tweede Kamerlid Esmé Wiegman van de ChristenUnie is het verlagen van het btw-tarief voor duurzame producten op dit moment onderdeel van het al weken durende kabinetsberaad over crisismaatregelen. ,,Ik kan er eigenlijk niks over zeggen, want dan geef ik een kijkje in de onderhandelingen. Voor de ChristenUnie is het in elk geval belangrijk dát er geïnvesteerd wordt én dat het geld gestoken wordt in schoon en zuinig.”
Wat is duurzaam?
Wiegman plaatst wel een paar kanttekeningen bij een eventuele verlaging van het btw-tarief. Zo moet duidelijk worden afgebakend wat duurzaam is en wat niet, en daar zijn de meningen over verdeeld. ,,In het verleden zijn dingen duurzaam genoemd die later toch schadelijke kantjes bleken te hebben. De uitstoot van de eerste generatie biobrandstof valt bijvoorbeeld behoorlijk tegen. De teelt van de brandstof is ook nog eens concurrerend voor de voedselproductie en het werkt ontbossing in de hand. Dus wanneer is iets duurzaam?” Ook voorziet ze problemen met de Europese regelgeving.
Gedeputeerde Adema, ook van de ChristenUnie, ziet een hoop voordelen van btw-verlaging. ,,Het is veel simpeler dan subsidieregelingen invoeren. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp.” Ook hoeft het kabinet volgens Adema niet bang te zijn dat de staat inkomsten verliest. ,,We hebben het immers over een nieuw type investeringen. Dus over geld dat helemaal nog niet de staatskas inrolt.”
Bron: Friesch Dagblad (13-03-2009)